Reakcie Talibanu na správy o usmrtení vodcu sú protirečivé

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vyhlásenie zverejnené prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram, ktoré prevzala agentúra DPA, označuje správy o usmrtení mullu Achtara Mansúra za “nepodložené”. Taliban v ňom tvrdí, že mulla Mansúr je “nažive a nebol proti nemu podniknutý nijaký útok”.

    Uvedené tvrdenie je v rozpore s dnešným vyjadrením vysokého veliteľa Talibanu mullu Abdula Raúfa pre agentúru AP, ktorým potvrdil usmrtenie vodcu v oblasti pozdĺž afgansko-pakistanskej hranice. K útoku pomocou dronu podľa neho došlo v piatok večer.

    Kancelária afganského prezidenta Ašrafa Ghaního vydala vyhlásenie, v ktorom potvrdila uskutočnenie takéhoto útoku, zatiaľ však nedokázala uviesť, čo sa stalo s mullom Mansúrom.

    Šéf afganskej vlády Abdulláh Abdulláh označil jeho smrť za “viac než pravdepodobnú” a vyjadril presvedčenie, že táto udalosť bude mať pozitívny vplyv na snahy nastoliť mier v Afganistane, kde trvajú boje s Talibanom už 15 rokov. Mulla Mansúr bol totiž podľa neho “hlavnou postavou brániacou Talibanu zapojiť sa do mierového procesu”.

    Ministerstvo obrany USA oznámilo, že mulla Mansúr bol “pravdepodobne” usmrtený pri nálete v Afganistane, ktorý sa uskutočnil so súhlasom amerického prezidenta Baracka Obamu.

    Mulla Achtar Mansúr nastúpil do čela afganského Talibanu vlani v lete, keď sa potvrdilo úmrtie predchádzajúceho vodcu, mullu Muhammada Umara.

    - Reklama -