Rázny postoj Holandska k radikálom. Moslimovia dostali za členstvo v teroristickej sieti nadštandardne vysoké tresty

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Dnes usvedčení moslimovia dostali tresty do šiestich rokov odňatia slobody, ktoré sú v Holandsku vnímané ako nadštandardne vysoké. Sudcovia tak podľa vlastných slov chceli vyslať jasný a odstrašujúci signál. Agentúra AP pripomenula, že z Holandska už odišlo bojovať do Sýrie a Iraku približne 220 ľudí. 

    Predsedajúci sudca Rene Elkerbout uviedol, že teroristická sieť “v značnom rozsahu prispela k atmosfére, v ktorej sa mladíci cítia byť povolaní ísť bojovať do Sýrie”. Dvaja z dnes usvedčených moslimov boli odsúdení v neprítomnosti a je pravdepodobné, že momentálne bojujú v Sýrii. 

    André Seebregts, obhajca jedného z hlavných podozrivých označovaného iba ako Azzedine C., povedal, že jeho klient podporoval Islamský štát v boji proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a rôzne zločiny, ktorých sa militanti dopustili, vyšli na verejnosť práve po až jeho zatknutí. 

    Seebregts tiež vyhlásil, že udelené tresty sú také vysoké pravdepodobne preto, že k nim došlo po parížskych útokoch, a to aj napriek tomu, že sudcovia Paríž v procese nezmienili. Dodal, že voči rozsudku sa jeho klient pravdepodobne odvolá. Žalobca Wouter Bos naopak verdikty privítal a označil ich za víťazstvo v boji Holandska proti teroristickým organizáciám a radikalizácii. Dodal, že tieto rozsudky pomôžu stanoviť, kde končí sloboda prejavu a začína podnecovanie k terorizmu.

     
    - Reklama -