Rázne protimoslimské opatrenie. Toto chystá Rakúsko

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Zákaz nosenia závoja sa okrem iného bude vzťahovať na policajný zbor, pracovníkov justície a zamestnancov škôl. V budovách súdov, v školách, ale aj v iných verejných inštitúciách bude platiť celkový zákaz nosenia moslimského závoja. Zákaz sa bude vzťahovať na nikáb a burky zakrývajúce tvár.

    Opatrenie je súčaťou balíka reforiem vypracovaných vládnou koalíciou. Veríme, že v otvorenej spoločnosti, ktorá je tiež založená na otvorenej komunikácii, závoj zakrývajúci tvár vo verejných priestoroch oponuje tejto myšlienke otvorenosti a preto bude zakázaný,“ uvádza sa v návrhu.

    Vládna koalícia sa tiež rozhodla zakázať nosenie moslimských šatiek policajtkám, sudkyniam a prokurátorkám a to v záujme toho, aby ich výzor ostával pri službe štátu “ideologicky a nábožensky neutrálny” rovnako, ako má byť aj ich postoj k výkonu práce – neovplyvňovaný náboženským vyznaním.

    V Európskej únii platí obdobný zákon napríklad vo Francúzsku. Francúzsky parlament schválil zákon pred viac ako šiestimi rokmi, čím urobil z Francúzska prvú krajinu Únie, kde je zakázané nosiť nikáb a burku na verejných miestach.

    Francúzsky príklad nasledovalo aj Belgicko a niektoré časti Švajčiarska. Podobné zákazy zvažujú aj niektoré ostatné krajiny starého kontinentu.

     
    - Reklama -