Ratifikovať Istanbulský dohovor? Manželské práva pre LGBTI? Slovensko neakceptovalo tieto odporúčania štátov OSN

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Členské krajiny OSN Slovensku odporúčali najmä zintenzívniť boj proti rasizmu, xenofóbii, diskriminácii a extrémizmu, ale aj urýchlené vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    Viacero krajín tiež odporúčalo ratifikovať Opčný protokol k Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, čo Slovensko akceptovalo.

    Ďalším dokumentom, ktorý odporúčali ratifikovať Island, Turecko, Gruzínsko, Nemecko a Tunisko, je Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, takzvaný Istanbulský dohovor.

    Tieto odporúčania Slovensko neakceptovalo. Nesúhlasilo ani s odporúčaním Islandu, aby prijalo legislatívu umožňujúcu rozšíriť všetky manželské práva na páry rovnakého pohlavia.

    Prisľúbilo však rozšírenie ustanovenia vnútroštátnej legislatívy o nenávistných prejavoch tak, aby pokrývala sexuálnu orientáciu, rodovú identitu a pohlavné znaky. Opäť išlo o odporúčanie Islandu.

    Belgicko zas Slovensku odporúčalo prijať komplexný program sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv a vyčleniť dostatočné zdroje na jeho zavedenie.

    Slovensko odporúčanie neakceptovalo, pretože napriek tomu, že je takýto program v procese prípravy, zatiaľ v odborných kruhoch neprišlo k vzájomnému konsenzu.

    Čiastočne akceptovať sa Slovensko rozhodlo odporúčanie Dánska a Islandu, aby revidovalo zákon o zdravotnej starostlivosti s cieľom “zaistiť prístup k bezpečnému umelému prerušeniu tehotenstva a zrušiť požiadavky povinného poradenstva, z lekárskeho hľadiska zbytočných čakacích lehôt a súhlasu tretej strany”.

    V odpovedi Slovensko uviedlo, že podmienkou vykonania umelého prerušenia tehotenstva je informovaný súhlas po predchádzajúcom poučení s podpisom ženy žiadajúcej o umelé prerušenie tehotenstva alebo jej zákonného zástupcu.

    Slovensko podľa materiálu neakceptovalo ani odporúčanie Azerbajdžanu, Kirgizska a Filipín, aby ratifikovalo Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých migrujúcich pracovníkov a ich rodinných príslušníkov.

    “Dohovor nerozlišuje medzi legálnym a nelegálnym pobytom osôb na území krajiny,” argumentovalo.

    - Reklama -