Rast slovenskej ekonomiky pokračuje, blížime sa k predkrízovým maximám. Na čo Slováci míňajú najviac?

    0
    V klasických kamenných predajniach nakupujeme čoraz menej (Autor: TASR)

    Ako spomína analytik UniCredit Bank na Slovensku Ľubomír Koršňák, dynamický rast tuzemskej ekonomiky sa pozitívne prejavuje aj na trhu práce.

    „Spotrebu domácností by navyše mali naďalej podporovať aj nízke úrokové sadzby. Z tohto dôvodu očakávame, že rastúci trend by si mali maloobchodné tržby udržať aj v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedol pre printové víkendové vydanie denníka Pravda spomenutý analytik.

    Čo sa týka výdavkovej časti, nelíšia sa Slováci nijako špecificky od ostatných krajín, keďže najväčšími výdavkami sú pre slovenské rodiny bývanie vedno s energiami (16 %) a tiež potraviny (16 %).

    Výdavky na potraviny, ako aj spotrebné tovary by však v budúcnosti mali rásť len podpriemerne, čo je ďalšia pozitívna správa.

    Ceny pod Tatrami stále nerastú tak rýchlo ako platy, aj preto si môžu Slováci aspoň o čosi viac dovoliť.

    V júni sa napríklad darilo obchodníkom  predávajúcim potraviny aj internetovým obchodom, kde dominovala hlavne elektronika. Polepšili si tiež predajcovia odevov.

     

    Zvýšené tržby zaznamenali aj hotelieri, respektíve pohostinstvá a reštaurácie, pričom prebiehajúca letná sezóna s najväčšou pravdepodobnosťou pozitívne čísla nepokazí, skôr naopak.

    „Mzdy by v roku 2017 mali rásť približne o štyri percentá a vo štvrtom kvartáli 2017 by priemerná mzda mohla prekonať aj hranicu 1000 eur mesačne,“ pridal ďalšiu potešiteľnú správu analytik Tatra Banky Boris Fojtík.

    Okrem už spomenutých odvetví si Pravda všíma aj ďalší možný katalyzátor slovenskej ekonomiky do budúcich mesiacov a rokov.

    „Ťahúňom slovenskej ekonomiky by sa mohli stať aj investície. Tie sú podporené reštartom verejných investícií, ako je napríklad výstavba diaľnic, ale aj silnejúcimi súkromnými investíciami na čele s výstavbou závodu Jaguar Land Rover,“ dodáva na záver spomenutý denník.

    - Reklama -