Rasistickí „Endéeráci“? Študentka je zhrozená z východného Nemecka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V ostatných rokoch pribúdajú v Európe raketovým tempom krajiny, kde zákon zakazuje nosenie burky a nikábu na verejných miestach. Vo Francúzsku schválili tento zákon už pred siedmimi rokmi, nasledovalo Belgicko, Bulharsko prijalo tento zákon vlani v októbri a podobné opatrenia plánujú prijať aj úrady v Bavorsku a vo Viedni. Zákaz nosenia burky a nikábu potom platí aj v niekoľkých kantónoch inak značne liberálneho Švajčiarska.

    Avšak vodič autobusu drážďanskej mestskej dopravy vzal spravodlivosť do vlastných rúk a podľa svedectva 28-ročnej Annabel Ruckdeschelovej z Frankfurtu, ktorá navštívila Drážďany pri príležitosti 34. ročníka osláv umenia, doň odmietol nechať nastúpiť tri zahalené moslimky, z ktorých dve mali zahalenú celú tvár. „Všetky tri ženy stáli v rade a mali lístky. Vodič mal otvorené dvere, a aj keď bol už autobus pripravený na odchod, on ich nechcel nechať nastúpiť.“

    Uvedomelá študentka Ruckdeschelová sa do celého incidentu vložila a snažila sa presvedčiť vodiča autobusu, aby ženy pustil dovnútra. Vodič však stále trval na tom, že môže voziť len cestujúcich, ktorým je dobre vidieť do tváre. Odhodlaná bojovníčka proti islamofóbii potom nenašla príliš veľké pochopenie ani u ďalších cestujúcich. „Pýtala som sa ich, či súhlasia s tým, aby tri moslimské ženy mohli do autobusu nastúpiť, ale žiadna pozitívna reakcia neprišla,“ líči zúfalá študentka.

    Podľa multikultúrnej nadšenkyne Ruckdeschelovej vládla v autobuse čisto nepriateľská a islamofóbna atmosféra. „Tešila som sa do Drážďan na oslavy umenia, ale veľmi ma sklamalo rasistické správanie niektorých tunajších obyvateľov,“ uviedla mladá žena a k celému príbehu dodala, že vodič sa nakoniec pýtal na ďalší postup na centrále; keď dohovoril, pustil všetky tri zahalené moslimské ženy do autobusu.

    Dopravný podnik mesta Drážďany celý incident potvrdil a ústami svojho hovorcu sa trom zahaleným moslimským ženám úctivo ospravedlnil. „Samozrejme, že správanie vodiča bolo neprijateľné. Veľmi sa za to ospravedlňujeme. V našich autobusoch, samozrejme, môže cestovať každý. Spätne túto skutočnosť uvedenému vodičovi vysvetlíme, aby sa už nabudúce niečoho podobného nedopustil,“ sypal si hovorca popol na hlavu.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -