Raši v Anglicku: To, že žijeme v mieri, neznamená, že sa vojna nemôže vrátiť.

    0
    Richard Raši (Autor: SITA)

    Starostka neďalekého mesta Woking Beryl Hunwicksová skonštatovala, že operácia Overlord nebola len o Británii. Významnú úlohu počas nej zohrali aj slovenskí a českí vojaci.

    Raši spolu s ňou položil veniec k pamätníku československých vojakov.

     “Žijeme v časoch, keď si už nikto z nás vojnu nepamätá. Riešime mnohokrát malicherné problémy, ktoré sú ďaleko vzdialené od rozhodovania sa medzi životom a smrťou,” poznamenal Raši s tým, že počas druhej svetovej vojny zomrelo zhruba 60 miliónov ľudí a často sa na to zabúda.

    Podľa jeho slov je potrebné si to pripomínať, pretože inak budú rásť práve extrémistické sily propagujúce fašizmus. 

    “To, že teraz nie je vojna a žijeme v mieri, neznamená, že sa nemôže vrátiť. Potom si každý uvedomí, čo je to ráno vstávať a báť sa o svoj život,” poznamenal Raši.

    Na Brookwoodskom cintoríne je podľa Rašiho slov pochovaných 50 československých vojakov, prevažne pilotov. “Zároveň sú tu pochovaní aj Česi a Slováci, ktorí zomreli po druhej svetovej vojne,” doplnil.

    Poznamenal, že počas operácie Overlord absolvovali viac ako 140 letov, čím aj oni spolu s ďalšími 12 krajinami prispeli k úspechu západného frontu a k urýchleniu konca druhej svetovej vojny.

    Starostka Wokingu Beryl Hunwicksová skonštatovala, že na Brookwoodskom vojenskom cintoríne je pochované množstvo ľudí, ktorí majú svoje špeciálne miesta.

    To, že sem prichádzajú zástupcovia jednotlivých krajín, považuje za dôležité. Hovoriť o tom chce predovšetkým mladým ľuďom, “aby vedeli, že to nebolo len o Veľkej Británii, ale o množstve ľudí, ktorí boli toho súčasťou, boli odvážni a zaplatili tú najvyššiu cenu”.

    Brookwoodsky cintorín má podľa jej slov veľký význam pre mladú generáciu a deti, ktoré sa učia dejepis v školách.

    “Keď sem prídu, vidia skutočné mená na náhrobkoch, ktoré znamenajú, že títo muži bojovali ako súčasť komunity proti tomu, čo sa nám počas prvej či druhej svetovej vojny javilo ako zlé,” skonštatovala.

    Raši sa zúčastní aj na hlavnom programe osláv 75. výročia v Normandii v anglickom Portsmouthe. Historickú udalosť si pripomenú zástupcovia krajín, ktoré boli súčasťou operácie Overlord.

    Medzi nimi sú napríklad Česko, Austrália, Holandsko, Nový Zéland, USA či Nemecko. Na podujatí sa zúčastní aj americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale aj britská premiérka Theresa Mayová a kráľovná Alžbeta II. 

    Vylodenie v Normandii sa odohralo 6. júna 1944 – v deň, ktorý sa do dejín druhej svetovej vojny zapísal ako Deň D.

    Počas tejto operácie sa na normandských plážach vylodilo približne 135.000 spojeneckých vojakov, aby v okupovanom Francúzsku bojovali proti nemeckým jednotkám.

    Počas operácie zahynulo asi 10.000 spojeneckých vojakov. Operácia s kódovým názvom Overlord po štyroch rokoch otvorila západný front. Bola to jedna z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny.

    Zúčastnili sa nej jednotky Austrálie, Belgicka, Británie, Československa, Francúzska, Grécka, Holandska, Kanady, Nového Zélandu, Nórska, Poľska a USA.

    - Reklama -