Raši chce udeliť Gorbačovovi čestné občianstvo. Trochu nerozumiem, čo on má s Košicami, vraví politológ

    0
    Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovietsky komunistický politik (Autor: SITA)

    Nápad oceniť 84-ročného Gorbačova titulom čestný občan mesta Košice vznikol v hlave bývalého prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera, informuje denník Korzár. Schuster v minulosti tiež zastával post primátora druhého najväčšieho slovenského mesta a nápad sa pozdáva aj súčasnému primátorovi Richardovi Rašimu (SMER-SD). Pokiaľ by návrh prešiel, Gorbačov by mal byť pozvaný aj na slávnostné udelenie čestného občianstva v samotných Košiciach. Zaujímavosťou je, že počas služby v ruskej armáde za druhej svetovej vojny bol ranený neďaleko Košíc Michailov otec Sergej.

    Aj keď politológ Tomáš Koziak z Katedry politológie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach považuje Gorbačova za jedného z najvýznamnejších svetových politikov, pozerá sa na jeho menovanie čestným občanom mesta Košice skepticky. „Jeho politické pôsobenie by som vnímal nadmieru pozitívne. Trochu ale nerozumiem, čo má on s Košicami, pretože pri všetkej úcte k mestu, celosvetový význam M. Gorbačova značne prevyšuje význam čestného občianstva Košíc. On dostal iné veľké ceny vrátane Nobelovej, ocenenie v Košiciach mi príde trochu zvláštne. Ak by to bol nejaký čestný doktorát na univerzite, vnímal by som to inak,“ vyjadril sa Koziak pre Korzár.

    Ak by menovanie Gorbačova čestným občanom Košíc prešlo, zaradil by sa tak napríklad k bývalému predsedovi Európskeho súdu pre ľudské práva Jeanovi Paulovi Costovi alebo argentínskemu sochárovi a rodákovi z Košíc Gyulovi Kosice, ktorí už týmto titulom disponujú. Paradoxne až do roku 2007 disponovali košickým čestným občianstvom aj negatívne vnímané osoby ako Josif Vissarionovič Stalin či Klement Gottwald.

    Na čele ZSSR v čase historických zmien

    Gorbačovovým najznámejším prívlastkom je otec perestrojky a glasnosti. Perestrojka (prestavba) bol pokus o zavedenie ekonomických reforiem v Sovietskom zväze, ktorý mal podľa odborníkov našliapnuté k absolútnemu hospodárskemu kolapsu. Glasnosť bola zas politika obmedzovania cenzúry v ZSSR. Gorbačov tiež stiahol sovietske vojská z Afganistanu a nenechal ich intervenovať proti demokratickým revolúciám prebiehajúcim v roku 1989 v bývalých sovietskych satelitoch, za čo mu o rok neskôr bola udelená Nobelova cena mieru. 

    - Reklama -