Raši: Krajiny EÚ sú z hľadiska 5G sietí neutrálne v spore medzi USA a Čínou

    0
    Richard Raši (Autor: TASR)

    Podľa jeho slov Rada ministrov podporuje každý návrh, ktorý doteraz predložila Európska komisia, v utorok iba Luxembursko malo námietky v tom zmysle, že treba vyšpecifikovať niektoré návrhy.

    “Ústredný problém je kybernetická bezpečnosť, aby rozširovanie 5G sietí, ktoré sú nevyhnutné pre budúcnosť, pre využívanie umelej inteligencie, pre internet vecí a použitie tejto technológie v širokom meradle, nepredstavovalo riziká,” povedal.

    Pripomenul, že eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorý na ministerských rokovaniach zastupoval exekutívu EÚ, podporil budovanie 5G sietí v Európe, ale upozornil na to, že Európania by sa už mali začať zaoberať aj 6G sieťami.

    “My však ešte nie sme ani v realite 5G sietí,” konštatoval Raši, dodal však, že všetky členské krajiny podporujú vznik infraštruktúry pre 5G siete.

    Na otázku, či sa členské krajiny zaoberali aj možnými hrozbami súvisiacimi s 5G sieťami, pričom sa v tejto súvislosti spomína najmä Čína, Raši upozornil na to, že EÚ sa nechce dať vtiahnuť do obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

    Spresnil, že problém “nemenovanej čínskej firmy” (európske médiá otvorene hovoria o spoločnosti Huawei) s možnými americkými sankciami má na základe dostupných informácií viac obchodnú povahu ako povahu reálnych únikov informácií.

    Podľa jeho slov členské krajiny EÚ nediskriminujú firmy napríklad z Číny a stále s nimi počítajú.

    Podmienka kybernetickej bezpečnosti aj preto znie, aby bola istota, že ktorúkoľvek technológiu prenosu údajov cez 5G siete si Európania zvolia, nedôjde k úniku dát.

    “Európska únia je v tomto konzervatívna. Zachováva si neutrálnu polohu a nevydala pre členské štáty usmernenia, ktoré by hovorili o tom, že by sa mali nejakým technológiám vyhnúť,” vysvetlil.

    Zároveň však priznala, že stále existuje podozrenie, že ktorákoľvek krajina, ktorá stojí za technológiou 5G sietí, môže zneužiť systém “zadných vrátok” a ohrozovať prenos údajov, aj preto musí EÚ prijať také opatrenia, ktoré by tomu dokázali zabrániť.

    - Reklama -