Rande Putina s Erdoganom by malo Západ zaujímať, varoval americký novinár

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: hns)

    „Turecký prezident Erdogan si až teraz po prevrate uvedomil, že potrebuje priateľov. A že tých nenájde na Západe,“ povedal Hersh k stretnutiu Erdogana s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Ja mám informácie, že USA nemajú s tým pučom nič spoločné. Zodpovedný zaň nie je ani Fethullah Gülen, ktorý je obviňovaný. Môžu za to podľa môjho názoru vojaci, armáda,“ povedal Hersh.

    Západ by sa mal teraz o stretnutie Erdogana s Putinom zaujímať. „Turecko zostrelilo ruské lietadlo a teraz sa chcú obe krajiny priateliť,“ začudoval sa Hersh. Domnieva sa, že Turecko zmení aj svoj prístup k Sýrii. „Krajina sa viac spriatelí s Ruskom a bude tu nová studená vojna,“ poznamenal. Američania sa podľa neho boja, že ľudia v Turecku vyšli do ulíc v mene islamu. Strach v Európe však vraj mať nemusíme. „Európa nie je Erdoganov problém,“ dodal.

    „Vy máte svoju migračnú krízu. Vidieť tu dosah Islamského štátu. Ruské útoky fungujú, Islamský štát bude porazený. Ale ak nevyhrajú bitku, zaútočia na mäkké ciele, na civilistov. Začnú odpaľovať bomby v mestách, na uliciach,“ povedal.

    Dvojitá hra Iránu

    Následne sa Hersh vyjadril, že USA majú informácie, že Turecko obchoduje so zbraňami a spolupracuje s Islamským štátom. „Islamský štát má ropné polia v Sýrii, kupuje ropné polia so zľavou. Džihádisti z celého sveta sa dostanú cez hranice Turecka do Sýrie a môžu bojovať proti Bašárovi Asadovi,“ skonštatoval s tým, že aj Irán hrá dvojakú hru. „Ktokoľvek, kto teraz bojuje proti Bašárovi Asadovi, sa podľa mňa musí prihlásiť k Islamskému štátu alebo k Frontu an-Nusrá,“ domnieva sa. Jediné riešenie pre Sýriu je podľa neho uznanie Bašára Asada ako diktátora.

    „V spravodajských službách sa hovorí, že prvým miestom, na ktoré sme mali po 11. septembri 2001 zaútočiť, bola Moskva. Rusko bolo vtedy brutálne, násilné. Ale to sme boli aj my vo vojnách,“ uviedol Hersh. Niektoré veci však podľa neho majú Spojené štáty s Ruskom spoločné. „A v Sýrii za nás teraz robí našu prácu. A to je chyba,“ podotkol.

    Hersh ďalej uviedol, že Islamský štát je nebezpečnejší ako al-Káida. „Dôjde k strašným veciam vo svete,“ myslí si. „My si musíme zvyknúť, že keď nemôžu útočiť proti Hizballáhu, Kurdom, budú útočiť na mäkké ciele. Je to strašidelné, je to príšerné,“ dodal.

    Na záver sa zmienil o prezidentskom kandidátovi Donaldovi Trumpovi. „Podľa mňa to, čo Trump robí, je chyba,“ uviedol Hersh a označil ho dokonca za idiota.

    - Reklama -