Rakvu s telom exprezidenta Busha vystavia vo washingtonskom Kapitole

    0
    George Herbert Walker Bush na archívnej snímke z 4. novembra 2012. (Autor: TASR)

    V poradí 41. prezident USA zomrel v piatok vo veku 94 rokov – necelý rok po úmrtí jeho manželky, niekdajšej prvej dámy Barbary Bushovej, s ktorou bol ženatý 73 rokov. Predstavitelia Kongresu v sobotu oznámili, že rakvu s telesnými pozostatkami Georgea Busha staršieho privezú do rotundy Kapitolu Spojených štátov v pondelok podvečer. Verejnosť bude môcť exprezidentovi vzdať poctu do stredajšieho rána.

    Ďalšie podrobnosti o smútočných obradoch a pohrebe oznámi rodina zosnulého, uviedli ďalej vo vyhlásení kongresoví lídri. Biely dom už predtým uviedol, že sa pripravuje štátny pohreb exprezidenta, ktorý prebehne so všetkými poctami, pričom na stredajšej smútočnej bohoslužbe vo washingtonskej Národnej katedrále sa zúčastní aj súčasný prezident Donald Trump s manželkou Melaniou.

    Trump vyhlásil budúcu stredu 5. decembra za deň národného smútku. Na znak úcty voči Georgeovi H. W. Bushovi budú v tento deň tiež zatvorené federálne úrady, pričom americké vlajky spustia na 30 dní na pol žrde. Trump okrem toho oznámil, že na prevoz rakvy s pozostatkami Busha pošle do Houstonu prezidentský špeciál, známy ako Air Force One, čo označil “osobitný hold” bývalému prezidentovi.ň

    - Reklama -