Rakvu s telesnými pozostatkami senátora Johna McCaina vystavili na Kapitole

    0
    Cindy McCainová, manželka zosnulého amerického senátora Johna McCaina, sa pozerá na jeho truhlu (Autor: TASR)

    Pamiatke zosnulého senátora sa okrem iných prišli pokloniť bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger, bývalý senátor za štát Connecticut Joe Lieberman či herec Warren Beatty. So smútočnými prejavmi vystúpili vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell či predseda Snemovne reprezentantov kongresu USA Paul Ryan, uviedla agentúra AP. 

    Pamiatku svojho spolubojovníka z americkej vojny vo Vietname si prišiel uctiť aj republikánsky kongresman Sam Johnson, ktorý rovnako ako McCain padol počas plnenia bojových úloh do zajatia.
     

    “V každej krajine sa nájdu takí, pre ktorých je ich vlasť na prvom mieste, ktorí si službu vlasti cenia viac ako seba a ktorí si aj v časoch cynizmu vedia zachovať idealizmus. V mene vďačného národa si naveky budeme pamätať, že John McCain slúžil svojej vlasti a John McCain jej slúžil so cťou,” povedal na rozlúčke americký viceprezident Mike Pence.
     

    V piatok popoludní miestneho času sa pamiatke senátora McCaina poklonila široká verejnosť. V sobotu bude v Katedrále svätých Petra a Pavla vo Washingtone nasledovať súkromná rozlúčka. McCaina pochovajú v nedeľu na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v Annapolise v štáte Maryland. S pohrebnou rečou majú vystúpiť dvaja bývalí prezidenti USA – Barack Obama a George W. Bush.

    McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu. Jeho rodina iba niekoľko dní predtým oznámila, že senátor sa rozhodol ukončiť liečbu.

     V posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste McCain vyzval svojich krajanov, aby prekonali hlboké politické rozdiely. McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom.

    - Reklama -