Rakúsky rezort diplomacie napadli hackeri

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Hovorca ministerstva Peter Guschelbauer pre agentúru APA dodal, že “útok ešte prebieha”, pričom vzhľadom na jeho rozsah a charakter sa predpokladá, že zodpovednosť nesie “štátny aktér”.

    V minulosti boli terčom podobných útokov viaceré európske krajiny.

    “Napriek všetkým intenzívnym bezpečnostným opatreniam neexistuje voči kybernetickým útokom 100-percentná ochrana. Štátne ochranné mechanizmy na to určené sú aktívne na všetkých úrovniach,” uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

    Hackerské útoky nie sú z medzinárodného hľadiska už nijako zriedkavé, pripomína APA. V nedávnej minulosti boli ich cieľom aj štátne inštitúcie a firmy v niektorých európskych krajinách.

    Podľa expertov ich čiastočne umožňuje nedbanlivosť, ako napríklad rovnaké heslá pre rôzne služby či používanie nezabezpečených služieb. Často sú však aj citlivé počítačové siete nedostatočne chránené.

    V septembri hlásila pred parlamentnými voľbami Rakúska ľudová strana (ÖVP) “veľmi cielený hackerský útok” na svoju centrálu. Podľa strany získali hackeri 27. júla prístup k systémom ÖVP a do konca augusta z nich stiahli 1,3 terabajtov dát.

    Už pred voľbami v roku 2017 bola stránka ÖVP po hackerskom útoku na istý čas neprístupná. Rok predtým boli terčom počítačových útokov v Rakúsku webové stránky parlamentu a rôznych ministerstiev.

    - Reklama -