Rakúsky minister chce zakázať učiteľom nosiť islamské šatky. Aktivisti sa búria

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Aktivisti sa zhromaždili pred Viedenskou univerzitou, kde skandovali heslá proti zákazu nosenia takýchto pokrievok hlavy a vyzývali k rovnosti a slobode vyznania pre všetkých. Zákaz šatiek pre štátnych zamestnancov vypracoval rakúsky minister zahraničných vecí a integrácie Sebastian Kurz, ktorý minulý týždeň uviedol, že chce šatky zakázať.

    Moslimovia rovnako ako socialisti a liberálne inštitúcie odvtedy proti zákazu protestovali. Hovorkyňa Moslimskej mládež Rakúska Canan Yaşarová počas protestu odmietla tvrdenie, že ženy nosiace šatky v práci údajne majú vytvárať negatívny dojem, ako to prezentuje minister, a nazvala nariadenie len odmietavým postojom Rakúska. Podľa ministra je však nevhodné, ak učiteľka, ktorá má byť žiakom vzorom, nosí do práce islamskú šatku, v nosení kresťanských krížov však už problém nevidí, odvolávajúc sa na históriu Rakúska a fakt, že ide o historicky kresťanský štát.

    Je to absolútne neprijateľné,“ povedala ďalšia z účastníčok protestu Fiona Herzogová zo Socialistickej mládeže Rakúska. Poukázala tiež na to, že zákaz je zameraný len na moslimov a že takéto nariadenie slúži len politickým motívom.

    - Reklama -