Rakúsku bude pravdepodobne kraľovať nacionalista Hofer. Slniečkarského súpera zrejme porazil, tvrdia prieskumy

    0
    Norbert Hofer. (Autor: FPO)

    Prognóza inštitútu ARGE Wahlen pripisuje Hoferovi zisk 51,1 percenta hlasov a jeho súperovi, bývalému šéfovi rakúskych Zelených Alexandrovi Van der Bellenovi 48,9 percenta hlasov. “Obrat” výsledkov je podľa inštitútu nepravdepodobný, píše agentúra APA.

    V prognóze inštitútu SORA pre verejnoprávnu televíziu ORF vyzerajú výsledky tesnejšie: Hofer podľa nej dostane približne 50,2 percenta a Van der Bellen 49,8 percenta hlasov.

    V prípade tesných výsledkov dnešného hlasovania by ešte mohli karty zamiešať hlasy odovzdané poštou, ktoré budú zrátané až v pondelok. Úrady vydali pre druhé kolo prezidentských volieb rekordných 900 000 volebných preukazov, čo predstavuje približne 14 percent z celkového počtu oprávnených voličov.

    Víťazstvom Hofera by sa Rakúsko stalo prvou krajinou EÚ, v ktorej by post hlavy štátu obsadil pravicový populista. FPÖ je protiimigračne a euroskepticky zameraná. Hofer avizoval, že ako prezident by svoje právomoci využíval dôraznejšie ako predchodcovia. Patrí k nim v krajnom prípade aj možnosť odvolať vládu, pripomína agentúra DPA.

    Hofer jasne zvíťazil 24. apríla v prvom kole prezidentských volieb, keď získal 35,1 percenta hlasov, čím prekonal predpovede z predvolebných prieskumov.

    Nepodporila ho však nadpolovičná väčšina voličov, preto sa dnes stretol v druhom kole s Van der Bellenom, ktorého zisk v prvom kole predstavoval 21,3 percenta hlasov.

    Víťaz volieb vystrieda v úrade hlavy štátu Heinza Fischera, ktorý po 12 rokoch (dvoch volebných obdobiach) vo funkcii už nemohol znova kandidovať.

    - Reklama -