Rakúsko zastavilo železničnú dopravu s Talianskom pre podozrenie z nákazy

    0
    Vlaky, Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vlak s dvoma cestujúcimi s podozrením na nákazu zastavili večer na talianskej strane hranice v oblasti Brennerského priesmyku, oznámilo rakúske ministerstvo vnútra. V súprave Eurocity 86 rakúskych železníc ÖBB, smerujúcej z Benátok do nemeckého Mníchova, sa podľa talianskych železníc nachádzali dve cestujúce ženy z Nemecka s príznakmi teploty a silným kašľom.

    Vlak po odchode z Benátok zastavili vo Verone, kde obe ženy previezli do nemocnice, testy na vírus však u nich boli negatívne, píše rakúska agentúra APA.

    Vlak cestoval ďalej, znova ho však zastavili v pohraničnej stanici Brennero na talianskom území – zrejme po tom, ako talianske železnice FS o možných prípadoch nákazy informovali spoločnosť ÖBB, ktorá následne upovedomila koordinačné centrum rakúskeho ministerstva vnútra. Rakúske úrady krátko na to zakázali vstup tohto vlaku na územie krajiny, ako uviedol minister vnútra Karl Nehammer.

    Talianske úrady pre rakúsku agentúru APA potvrdili, že v súprave Eurocity 86 cestovalo približne 300 pasažierov, prevažne Rakúšanov a Nemcov, ktorí teraz musia čakať na ďalšiu cestu v stanici Brennero. Cestujúci tam mohli z vlaku vystúpiť, keďže talianske zdravotnícke orgány nevyhlásili v tomto prípade obmedzenie pohybu, oznámila polícia.

    Nemecká železničná spoločnosť DB uviedla, že na talianskej strane hranice v Brennerskom priesmyku zastavili aj vlak Eurocity 1288, smerujúci rovnako z Talianska do Mníchova. Zastavené boli aj regionálne vlaky.

    Taliansko predtým ohlásilo dôrazné opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu Sars-CoV-2, ktorým sa v krajine už nakazilo najmenej 152 ľudí, čo je najviac mimo Ázie. Na severe Talianska uzavreli viacero obcí, aby sa vírus nedostal do hospodárskej metropoly Miláno, turistického centra Benátky i iných regiónov. Vírusu medzičasom v Taliansku podľahli traja ľudia.

     

    - Reklama -