Rakúsko, kde je 30-tisíc nezamestnaných azylantov: Nebudeme mávať utečencom. Z chýb sme sa poučili. Nenechajme sa vydierať

    0
    Rakúska vlajka (Autor: TASR)

    Ministerka obrany Klaudia Tannerová a minister vnútra Karl Nehammer, obaja z Rakúskej ľudovej strany, posielajú na hranice svojej krajiny armádu. Očakávajú, že vojaci budú kontrolovať hranice nielen pre koronavírus, ale aj pre novú možnú vlnu migrácie. Ľudovci totiž už nechcú, aby sa opakovala situácia z roku 2015, keď Rakúšania vpustili do svojej krajiny tisíce utečencov a migrantov a následne museli riešiť mnoho neľahkých situácií.

    V tejto chvíli hranice našich západných susedov stráži asi 850 príslušníkov ozbrojených síl. V budúcnosti to má byť až 2 200 vojakov.

    „Nebudeme mávať utečencom. Z chýb z roku 2015 sme sa poučili,“ uviedla ministerka obrany.

    Obaja ministri potom spoločne skritizovali Turecko, ktoré nabáda utečencov a migrantov k ďalšej ceste do EÚ. Minister vnútra Nehammer poznamenal, že teraz je na Európskej únii, aby ťahala za jeden povraz a nenechala sa Tureckom vydierať.

    V Rakúsku po vlne z roku 2015 ešte dnes zostáva asi 30-tisíc nezamestnaných žiadateľov o azyl.

    Na rakúsku armádu ide v tejto chvíli asi 0,64 percenta HDP a podľa denníka, ktorý sa odvoláva na agentúru APA, nemožno ani navzdory súčasnej situácii očakávať, že by vláda ľudovcov a Zelených výdavky na obranu výrazne zvyšovala. Vojaci sa tak vraj rozhodne nemôžu tešiť na lepšie časy. Skôr naopak. Dá sa očakávať, že do roku 2023 klesnú výdavky na obranu na 0,54 percenta ročného HDP.

    - Reklama -