Rakúsko hore nohami. Spustili to prezidentské voľby

    0
    Norbert Hofer, kandidát pravicovej populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) (Autor: SITA)

    V reakcii na neúspech prezidentského kandidáta sociálnych demokratov v pondelok rezignoval dlhoročný rakúsky kancelár Werner Faymann, o pár dní neskôr je už známe meno jeho nástupcu: bude ním Christian Kern, šéf rakúskych železníc ÖBB. Ten prevezme aj post predsedu sociálnych demokratov (SPÖ). V druhom kole rakúskych prezidentských volieb sa rozhodne medzi kandidátmi dvoch opozičných strán, Norbertom Hoferom zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a zeleným Alexandrom Van der Bellenom.

    Tomu vyjadril podporu aj sám kancelár Faymann, keď sa jeho kandidát, exminister Rudolf Hundstorfer, s chabým výsledkom len 11 % hlasov nedostal do druhého kola.

    Debata ohľadom prezidentských volieb je podobná ako v Česku

    Debata v Rakúsku vraj nie je nepodobná tomu, čo sa okolo prezidentskej voľby dialo – a svojím spôsobom dodnes deje – v Česku. Hofer je vykresľovaný ako fašista a jeho voličov znevažujú ako stádo rasistov, nevzdelancov, xenofóbov a spodinu. Na všetkých frontoch sa varuje pred tým, že slobodní prevezmú moc – okrem prezidentského úradu majú totiž vykročené k víťazstvu v parlamentných voľbách.

    A keď spisovateľ Thomas Glavinic, ktorého rozhodne nemožno podozrievať zo sympatií voči krajnej pravici, zverejnil na internete malé zamyslenie, či by si voliči Norberta Hofera nezaslúžili viac empatie a menej predsudkov a nenávisti, od ľavice a občianskej sféry sa mu dostalo v lepšom prípade posmeškov a odmietania, v horšom rovno nálepky sympatizanta nacistov.

    SPÖ dúfa v návrat stratenej obľuby

    Sociálni demokrati dúfajú, že rýchla výmena kancelára a neokukaná aj relatívne mladistvá tvár Christiana Kerna im získajú späť stratenú obľubu alebo aspoň predĺžia pobyt pri moci. S Kernom sa navyše zmení aj viacero ďalších členov vlády. Príležitosť dostanú stranícki rebeli typu viedenskej političky Sonji Wehselyovej, čím sa aj zjednotí rozpoltená strana. Tým, že k výmene došlo pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb, môžu socialisti časť rozhorčených voličov presvedčiť, že sú schopní sa meniť, a dokonca reagovať pružne. Keď sa prezidentom nestane Hofer, zbavia sa bezprostrednej hrozby predčasných volieb a získajú čas do tých riadnych, ktoré by mali byť až o dva a pol roka.

    Vstúpia socialisti do koalície so slobodnými?

    S očakávaným koncom veľkej koalície s ľudovcami pre víťazstvo slobodných sa načrtáva odchod sociálnych demokratov do opozície. Vzniká však aj otázka možnej spolupráce SPÖ práve so slobodnými. Jej priaznivcom je jeden z najvplyvnejších politikov strany, burgenlandský župan Hans Niessl, ktorý na zemskej úrovni so slobodnými už vládne. O spolupráci s FPÖ hovorí aj kľúčový zákulisný hráč Gerhard Zeiler, ktorý má značný podiel na nástupe nového kancelára Kerna.

    Ak bude dlhodobá dominancia dvoch strán na rakúskej politickej scéne vystriedaná dominanciou strán troch, ťažko sa do budúcnosti podobnej spolupráce možno vyvarovať. Napriek všetkým rečiam o vzostupe fašizmu,“ uzatvára Varyš svoje zamyslenie v dnešnej Mladej fronte Dnes.

    - Reklama -