Rakúsko: Stracheho zvolili do europarlamentu

    0
    Heinz-Christian Strache (Autor: TASR)

    Strache kandidoval z posledného 42. miesta kandidačnej listiny svojej strany, čo už vzhľadom na krátku lehotu po svojej demisii nemohol odvolať. Podľa čiastkových výsledkov sčítania, platných k pondelkovému popoludniu, mal už viac než 33.500 preferenčných hlasov. Na priamy mandát postačuje približne 33.000 hlasov, uviedli verejnoprávna stanica ORF a agentúra APA.

    Definitívne oficiálne výsledky sčítania preferenčných hlasov odovzdaných v Rakúsku vo voľbách do EP budú známe až v utorok alebo v stredu. Zatiaľ nie je známe, či Strache svoj mandát prevezme. Na Facebooku sa podľa médií už objavilo jeho vyjadrenie o tom, že sa cíti “demokraticko-politicky zaviazaný” stať sa europoslancom. Krátko na to ho však zmazal.

    Viedenská prokuratúra začala v pondelok vyšetrovanie v súvislosti s korupčným videom nahraným na ostrove Ibiza, ktoré spôsobilo v Rakúsku rozpad vládnej koalície. Po odchode FPÖ z vlády vyslovil parlament tento pondelok nedôveru menšinovému kabinetu kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Krajinu čakajú v septembri predčasné voľby.

    Na nahrávke tajne zhotovenej v roku 2017, ktorú zverejnili 17. mája nemecké médiá, diskutuje Strache o možných nelegálnych daroch pre FPÖ a údajnej príbuznej istého ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak jeho strane pomôže k úspechu vo vtedajších rakúskych voľbách.

    Strache podal minulý piatok trestné oznámenie na viedenského právnika, rakúskeho pseudodetektíva a ženu rusko-lotyšského pôvodu vydávajúcu sa za príbuznú ruského oligarchu na videu.

     

    - Reklama -