Rakúsko: Slávna, ale veľmi zvláštna osobnosť natočila VIDEO k voľbám. To musíte vidieť

    0
    Rakúske prezidentské voľby. (Autor: Hans Štembera)

    Už o päť dní rozhodnú rakúski voliči o tom, kto bude prezidentom ich krajiny. Podľa aktuálnych prieskumov bude výsledok veľmi tesný a kandidát rakúskych slobodných Norbert Hofer a nezávislý kandidát a bývalý šéf zelených Alexander Van der Bellen majú približne rovnaké šance. Väčšina umelcov a novinárov otvorene fandí druhému menovanému kandidátovi – a je to tak aj v prípade Conchity Wurst.

    Dvadsaťsedemročná umelkyňa sa rozhodla o svoje sympatie k Van der Bellenovi podeliť so svojimi fanúšikmi, ktorých je aktuálne vyše 913-tisíc. Jej príspevky pravidelne lajkujú stovky až tisíce z nich, ale ohlasy na predvčerom vložené video väčšinu z nich vysoko prekonávajú. Doteraz ho „lajklo“ takmer šesťtisíc z nich a ďalších 3,5 tisíca fanúšikov ho zdieľalo na svojich vlastných profiloch.

    Spevácka hviezda s bradou prehovára k rakúskemu ľudu. Zdroj: Youtube/Conchita Wurst

    „Chcela by som sa otvorene vyjadriť k nadchádzajúcim prezidentským voľbám a mobilizovať všetkých voličov, aby išli vyjadriť svoj názor,“ hovorí v úvode fúzatá umelkyňa s tým, že účelom jej vystúpenia je v prvom rade presvedčiť nerozhodnutých voličov a tiež všetkých tých, ktorí ísť k voľbám vôbec nechcú. „Tieto voľby totiž nie sú o tom, či je lepší Hofer alebo Van der Bellen. Ide o oveľa viac. Ide o nastavenie kurzu smerovania Rakúska na budúce roky, a možno aj desaťročia,“ tvrdí Wurst.

    V dobre padnúcich šatách so zvodným výstrihom a so starostlivo upravenými vlasmi slečna Wurst melodramaticky opakuje, že prezidentské voľby rozhodnú o budúcnosti krajiny. „V rámci prvého ponúkaného variantu zostane Rakúsko otvorenou krajinou, kde bude podporovať rozmanitosť a vývoj v rámci zjednotenej Európy. Alebo zvíťazí druhá možnosť a Rakúsko sa stane baštou nacionalizmu a európskeho pravicového populizmu. Áno, to je vízia Norberta Hofera,“ varuje Wurst.

    „Európsky kontinent sa bude ďalej rozdeľovať. Nie, ja nehovorím o brexite ani o voľbách v USA. Ja hovorím o Rakúsku a nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Prípadné víťazstvo politiky strachu a uzatvárania sa do seba by pre nás všetkých malo desivé dôsledky. V deň konania volieb, teda 4. decembra 2016, sa bude počítať každý hlas. Ja nechcem, aby sa z Rakúska stal ostrov odrezaný od zvyšku Európy. Z toho mám väčší strach než z utečencov a ľudí, čo vyznávajú odlišné náboženstvo. A preto budem hlasovať za Alexandra Van der Bellena,“ vyzvala svojich fanúšikov Wurst.

    - Reklama -