Rakúska škôlka vyradila z jedálneho lístka bravčové mäso kvôli deťom „z iných kultúr“. A zástupca starostu sa neudržal: My nie sme tí, ktorí by sa mali prispôsobovať!

    0
    Ilustračné foto: deti (Autor: SITA)

    Najmä od začiatku migračnej krízy pred dvoma rokmi sa vedú búrlivé diskusie o integrácii moslimských prisťahovalcov. Kritici poukazujú na to, že Európa až príliš často ustupuje moslimským náboženským, ako aj stravovacím požiadavkám.

    Práve na prispôsobovaní sa a tolerancii väčšinovej spoločnosti voči menšinám je napokon založená ideológia multikulturalizmu, ktorú propaguje napríklad obchodný reťazec Lidl. Ako sa pred niekoľkými dňami ukázalo, spoločnosť v rámci svojho úsilia o „náboženskú neutralitu“ zmazala zo svojich fotografií kríže z gréckych kostolov. Kontroverzný krok spoločnosti vzbudil značne negatívne reakcie nielen na sociálnych sieťach.

    V rámci propagácie gréckeho týždňa zmazal Lidl kríže z kopúl chrámov na Santorini (vľavo hore)

    V rámci propagácie Gréckeho týždňa zmazal Lidl kríže z kopúl chrámov na Santorini (vľavo hore). Zdroj: Lidl.sk/Pixabay

    Podobný krok sa rozhodla urobiť aj materská škôlka v rakúskom meste Amstetten, ktorá vyradila z jedálneho lístka bravčové mäso. Škôlka chcela vyhovieť požiadavkám moslimskej menšiny, ktorej islamské náboženstvo zakazuje požívať bravčové mäso. Hoci moslimských žiakov nikto jesť bravčové mäso nenútil, vedenie škôlky sa nepochopiteľne rozhodlo pripraviť oň plošne všetky deti.

    Rodičov najviac rozčúlilo vysvetlenie, že „škôlku navštevujú aj deti z iných kultúr“. Príliš veľké pochopenie však rozhodnutie škôlky nenašlo ani u členov mestskej rady. „Vyraďovať z jedálneho lístka z náboženských dôvodov bravčové mäso nie je správne rozhodnutie. Vyzývam vedenie škôlky, aby bravčové mäso deťom v jedálni opäť podávali. My nie sme tí, ktorí by sa mali prispôsobovať. Keď nechcú jesť bravčové mäso, nikto ich predsa nenúti,“ povedal zástupca starostu Dieter Funke.

    Do „bravčovej“ aféry sa vložili aj politici, konkrétne Martha Harreiterová z FPÖ. „Pre nás, naše rodiny a deti je naša kultúra na prvom mieste. Preto požadujeme, aby rodičia mohli hlasovať, či ich deťom budú, alebo nebudú pripravovať na obed bravčové mäso,“ navrhla Harreiterová. Člen mestskej rady pre sociálne otázky z SPÖ Gerhard Riegler však uviedol, že škôlke nikto nič nenariadil a jej vedenie sa tak samo rozhodlo, pričom komentáre politikov považuje za „populistické“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -