Rakúska prokuratúra preveruje podozrenia, že na Stracheho chystali útok

    0
    Heinz-Christian Strache (Autor: TASR)

    Podľa hovorkyne prokuratúry tvrdenia o chystanom politickom atentáte nie sú zatiaľ podložené. Hovorkyňa viedenského krajinského súdu Christina Salzbornová zase potvrdila, že muž podozrivý z tohto činu je v súčasnosti na slobode. Koncom mája ho prepustili z väznice v meste Hirtenberg, kde si odpykával osemmesačný trest za prečin súvisiaci s omamnými látkami a za nedovolené ozbrojovanie.

    Podľa správy denníka Kurier sa spomínaný muž 26. septembra 2018 pokúsil nahovoriť jedného z dôverníkov viedenského Krajinského úradu na ochranu ústavy (LVT), aby pripevnil na Stracheho auto bombu s cieľom politika zabiť. Za takýto čin mu údajne ponúkal 100.000 eur.

    Vyšetrovanie tohto prípadu ako pokusu o teroristický trestný čin vychádza zo správ LVT a z výsluchu spomínaného dôverníka.

    Koaličná vláda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a FPÖ sa rozpadla v máji po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu, nakrúteného tajne na španielskom ostrove Ibiza, na ktorom je zachytený Strache, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

    Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo kancelár Sebastian Kurz odvolal ministra vnútra, Stracheho spolustraníka Herberta Kickla. Koaličnú vládu následne opustili aj zvyšní ministri z FPÖ. Parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru. Vedenie krajiny nakoniec prevzala začiatkom júna úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová.

     

    - Reklama -