Rakúšanom došla trpezlivosť. Vlak so stovkami utečencov nepustili na svoje územie

    0
    Utečenci v srbskom meste Subotica (Autor: Radim Panenka)

    Vlak z Budapešti do Viedne meškal podľa informácií agentúry Reuters minút. Dôvod bol veľmi jednoduchý. Výpravca nemohol dať vlaku zelenú, pretože bol preplnení utečencami a na cestu sa preto vydal až desať minút pred pol dvanástou. Ešte cez víkend chcela utečencom v cestovaní vlakom zabrániť maďarská polícia, ktorá im bránila vstúpiť do vlakov. V pondelok však utečenci využili to, že na budapeštianskej stanici neboli muži zákona a doslova sa natlačili do vagónov.

    Problém s cestovaním predstavuje v prípade nelegálnych migrantov fakt, že pri sebe zväčša nemajú platné doklady ani cestovné lístky, ktoré by im umožňovali pohybovať sa po Európskej únii. Článok, ktorý uverejnil portál Atkuality.sk s odvolaním sa na informácie agentúry AFP uvádza, že vlak z Budapešti s konečnou zastávkou v Mníchove viezol približne 300 až 400 utečencov. Na rakúskych hraniciach však celú vlakovú súpravu zastavila polícia.

    Podľa informácií portálu Aktuality.sk, ktorý má na mieste aj redaktora, nechali muži zákona utečencov vystúpiť a pristavili im iný vlak. Podľa rakúskych orgánov migrantov z vlaku vyťahujú a zároveň kontrolujú, či zadržaní požiadali o azyl v Maďarsku. Ak tak urobili, nepustia ich ďalej, potvrdila pre Reuters rakúska polícia. Tí, ktorí nepožiadali o azyl, môžu v Rakúsku dočasne zostať dva týždne.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -