Rakúšania už spočítali aj posledný hlas. Novým prezidentom Rakúska je oficiálne Van der Bellen

    0
    Alexander Van der Bellen (Autor: SITA)

    Oficiálne výsledky má v popoludňajších hodinách potvrdiť rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Van der Bellen (72), ktorý uprednostňuje užšie vzťahy krajiny s EÚ, zvíťazil v májovom prvom kole hlasovania o novej hlave štátu tesným náskokom 0,7 percenta pred pravicovým Hoferom (45). Rakúsky najvyšší súd však pre nezrovnalosti pri zrátavaní hlasov výsledky anuloval a nariadil opakovanie volieb.

    Umiernenému Van der Bellenovi sa v nedeľňajšom dueli podarilo získať podporu ďalších 200.000 voličov, najmä z radov žien a osôb s vyšším vzdelaním. Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Van der Bellena, iné zasa hovorili o nepresvedčivom triumfe Hofera, ktorý cítil šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.

    Hofer necelú hodinu po zatvorení posledných volebných miestností napísal na sieti Facebook, že je “nekonečné smutný z toho, že to nevyšlo”. Zároveň zablahoželal svojmu protivníkovi, s ktorým sa neskôr osobne stretol a potriasol si s ním rukou.

    - Reklama -