Rakúšania sa jasne vyjadrili k islamu a moslimom. Nie sú to veľmi prívetivé slová

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Obyvatelia Rakúska sa cítia v uplynulých dvoch rokoch menej bezpečne a vo všeobecnosti majú radšej utečencov ako moslimov. Väčšina Rakúšanov navyše víta reštriktívne opatrenia vlády v oblasti migrácie a praje si, aby bola v tomto smere ešte prísnejšia. Tak sa dajú podľa Kronen Zeitung zhrnúť závery štúdie. „Zatiaľ čo prisťahovalcov všeobecne hodnotí skôr pozitívne asi polovica ľudí, k moslimom sa 60 % vyjadrilo značne kriticky,“ konštatuje denník.

    Iba štvrtina respondentov sa domnieva, že spolužitie medzi nimi a moslimami funguje úspešne. „Hlavným dôvodom takýchto postojov sú nepochybne nedávne teroristické útoky na kontinente. Pred nimi neboli moslimovia žiadna téma,“ vysvetľuje Hajek. Štúdia navyše ukázala, že väčšina respondentov si praje ešte prísnejšie a pravidelnejšie kontroly mešít s cieľom zabrániť radikalizácii čoraz väčšieho počtu moslimov. Okrem toho požadujú, aby štát viac kontroloval vzdelávanie v islamských škôlkach a školách.

    Tento názor zastáva osemdesiat percent Rakúšanov a takmer päťdesiat percent si dokonca praje, aby kázeň v mešitách prebiehala aj v nemčine. „Veľkú podporu má takisto zákaz úplného zahaľovania moslimských žien na verejnosti, s čím súhlasí 80 % respondentov. Zatiaľ čo nosenie nikábu a burky považujú Rakúšania vo väčšine prípadov za problematické, nosenie šatky na verejných miestach by zakázala len necelá polovica z nich.“

    Jednoduché to medzi Rakúšanmi nemá ani samotný islam. Len sedem percent respondentov súhlasí s tvrdením, že islam patrí k Rakúsku. Oproti tomu 55 % respondentov má opačný názor. „Spolužitie s prisťahovalcami považujú ľudia vo všeobecnosti za bezpečnejšie ako spolužitie konkrétne s moslimami. Avšak len približne jedna tretina z nich ho vníma pozitívne. Pocit ohrozenia sa všeobecne zvýšil, najmä medzi ženami, ľuďmi s nižším vzdelaním a obyvateľmi z aglomerácií mimo miest.“

    Rakúska vláda začiatkom minulého roka stanovila ročný limit na prijímanie utečencov na 37 500, ale z pohľadu mnohých obyvateľov krajiny je to stále veľa. „Štyridsaťšesť percent respondentov uviedlo, že limit je stále príliš vysoký, a len 11 % z nich zastáva názor, že by sa mal zvýšiť. Väčšina ľudí (84 %) ďalej požaduje, aby na hraniciach aj naďalej prebiehali kontroly prichádzajúcich osôb. Viac peňazí do integrácie si potom praje posielať len jedna tretina ľudí,“ píše sa v štúdii.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -