Rakúšania by mohli tiež hlasovať o zotrvaní v EÚ, ak sa prezidentom stane kandidát slobodných

    0
    Norbert Hofer (Autor: Hans Štembera)

    V prípade, že po skutočnom spustení procesu vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie bude nasledovať centralizácia moci do Bruselu, dá sa podľa Norberta Hofera uvažovať o prípadnom referende, ktoré by sa týkalo vzťahu medzi Rakúskom a EÚ. V rozhovore pre BBC prezidentský kandidát krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska uviedol, že si želá „lepšiu Európsku úniu“.

    Rakúšania si voľbu prezidenta zopakujú 4. decembra, pretože májové hlasovanie, ktoré Hofer len veľmi tesne prehral, slobodní spochybnili s tým, že bolo podľa nich zmanipulované. Van der Bellen vyhral len o málo viac ako 30 000 hlasov.

    Ak sa Hoferovi v opakovanom hlasovaní o novej hlave štátu podarí uspieť, stane sa prvým prezidentom Rakúska z krajne pravicovej strany od druhej svetovej vojny. Úloha rakúskeho prezidenta je síce prevažne reprezentačná, ale hlava štátu má právo rozpustiť dolnú komoru parlamentu, a tým naštartovať proces predčasných volieb.

    Podľa strany slobodných by sa nikto nemal obávať toho, že sa práve Hofer môže stať alebo stane prezidentom Rakúska. Obavy časti migrantov a obyvateľov susednej krajiny vzbudili vyjadrenia kandidáta krajnej pravice o moslimoch. Hofer tvrdí, že „moslimovia žijúci v Rakúsku sú súčasťou krajiny“, ale „islam nie je súčasťou našich (rakúskych, pozn. red.) hodnôt“.

    Hofer priznal, že ak by sa po odchode Veľkej Británie začala Európska únia viacej centralizovať a vlády jednotlivých štátov by začali strácať právomoci, tak sa nebráni referendu o vzťahu s EÚ. V tejto súvislosti používa BBC krkolomný výraz „oexit“, odvodený podobne ako brexit zo začiatočných písmen anglického názvu štátu a slovíčka exit.

    „Ak bude odpoveďou na brexit vytvorenie centralizovanej EÚ, kde národné parlamenty zbavia moci a Únia bude riadená ako štát, v takom prípade budeme musieť usporiadať v Rakúsku referendum, pretože by to viedlo k ústavným zmenám,“ tvrdí Hofer.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -