Radšej zomriem, ako ísť do utečeneckého tábora. Pozrite si šokujúce VIDEO

    0
    Utečenci na železničnej stanici Keleti v Budapešti (Autor: SITA)

    Do Maďarska prichádzajú tisícky utečencov cez takzvanú balkánsku trasu, ktorá predstavuje alternatívu voči nebezpečným plavbám po Stredozemnom mori. K našim južným susedom neprestávajú prúdiť davy ľudí napriek tomu, že na južnej hranici so Srbskom vzniká vyše 140 kilometrov dlhý plot, ktorý má aspoň spomaliť nekontrolovaný príliv utečencov.

    V snahe dostať sa za každú cenu ďalej na západ robia utečenci čo sa dá, aby si skrátili cestu a našli vhodný spôsob dopravy. Pašeráci sú často ich poslednou alternatívou, ale tisícky migrantov v uplynulých dňoch využili možnosť, ktorú im ponúkla nemecká kancelárka Angela Merkelová, a vydali sa z Maďarska vlakmi na cestu do Nemecka. Zabrániť im v tom chcela maďarská polícia, ktorá z vlakov vysádzala ľudí.

    Jeden príklad za všetky

    Snahy maďarských bezpečnostných zložiek o umiestnenie utečencov do záchytných táborov vyvolali v meste Bicske protesty. Rozbuškou incidentu bol moment, keď jeden z utečencov surovo zvalil svoju manželku s dieťaťom v náručí na koľajnice a následne si k nim sám ľahol. Pravdepodobne chcel radšej zomrieť na trati, ako by sa mal nechať previezť do utečeneckého tábora. Z trate ho odvliekla až polícia, ktorá jeho ženu s dieťaťom odviedla do bezpečia. Celý incident, ktorý predchádzal protestom v meste Bicske, zachytili kamery. Ľudia, ktorí záznam videli, sú však v šoku. Zaráža ich skutočnosť, že celý incident začali novinári nakrúcať a fotiť až vo chvíli, keď ženu s dieťaťom hodil jej manžel na koľajisko a snažil sa ju tam udržať.

    Video zo zásahu polície v maďarskom meste Bicske si môžete pozrieť TU

    Utečenci sú všade

    Stovky zúfalých utečencov, ktorí zaplavili budapeštiansku stanicu Keleti pályaudvar, nemajú kam ísť. Polícia len včera uvoľnila dvojdňovú blokádu tejto stanice, ale utečencov necháva čakať. Maďarské železnice nevypravili zo stanice Keleti pályaudvar žiadne priame vlakové spojenia, ktoré by smerovali ďalej do západnej Európy, a situácia na staniciach je stále horšia. Utečenci spia na zemi, nemajú základné hygienické potreby a niektorí sa na protest proti obmedzeniu železničnej dopravy rozhodli držať hladovku.

    Situáciu na železničnej stanici Keleti pályaudvar v Budapešti po zrušení policajnej blokády si môžete pozrieť TU

    - Reklama -