Radšej by som zomrela doma v Sýrii ako v tomto hnuse. Britskí novinári vyrazili na slovinské hranice a priniesli odtiaľ srdcervúcu reportáž

    0
    Utečenci v Slovinsku na hranici s Chorvátskom (Autor: SITA)

    Slovinsko prosí Chorvátsko, aby do tejto malej krajiny nepúšťalo toľko utečencov. Zároveň vyčíta Rakúsku, že davy umelo zadržiava na jeho území pred slovinsko-rakúskymi hranicami. „Je to absolútne neprijateľné,“ hovorí slovinská ministerka vnútra na adresu Chorvátska. To na oplátku Slovincom odkazuje, nech situáciu nezdržujú a snažia sa skrátka pustiť utečencov cez svoje územie čo najrýchlejšie, pretože aj tak nechcú žiť v žiadnej z balkánskych krajín a uberajú sa ďalej do Európy.

    „Chorvátska republika požiadala týchto utečencov, aby zostali v našich prijímacích strediskách, kým nebude ich stav vyriešený. Všetci to odmietli, chcú len prejsť,“ uviedol Matija Posavec, guvernér chorvátskeho kraja pri slovinských hraniciach.

    Slovinsko však aj napriek tomu odmieta púšťať utečencov do krajiny mimo oficiálne hraničné priechody. Okrem toho, do krajiny púšťa denne len 2 500 zo zhruba 5-tisíc až 6-tisíc utečencov, ktorí k hraniciam prichádzajú. Dôsledkom toho je, že ľudia čakajú na hraničných priechodoch niekoľko hodín, zmrznutí a podráždení.

    A teraz už nasleduje dramatický opis diania na priechodoch. Priestor dostal aj Ján Piňos, český ekológ, ktorý šéfuje skupine dobrovoľníkov s vestami „Czech team“, na ktorých majú namaľované slniečko. „Je to nad naše možnosti. Nie sú tu žiadni oficiálni činitelia. Potrebovali by sme tu mať políciu, armádu, stany, jedlo. Je to len otázka času, kedy sa nám to vymkne z rúk,“ prezradil pre The Daily Telegraph.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Podobne sa vyjadrila aj zástupkyňa agentúry OSN pre utečencov. Tá opísala stav ako „hrozný a pekelný“. Ľudia vraj musia stáť vonku po kolená v bahne.

    Na hraniciach končia ľudia medzi chorvátskymi a slovinskými plotmi. Chorváti ich odmietajú púšťať späť a odkazujú Slovincom, nech ich pustia ďalej. Tí to však odmietajú. Hovorca slovinskej vlády tvrdí, že krajina robí maximum pre zaistenie čo najlepších podmienok pre utečencov, ale sama nie je schopná obslúžiť desaťtisíce ľudí.

    „Radšej by som zomrela so svojou rodinou v Sýrii, než na tomto hnusnom mieste,“ povedala tridsaťročná utečenka z Damasku, ktorá sedí s troma deťmi a babičkou pod mokrou dekou. „Moje deti sú prechladnuté, to najmenšie je choré. Sme tu dvanásť hodín a nedostali sme žiadne jedlo ani vodu,“ sťažovala sa. Nechápe vraj, prečo to utečencom robia.

    Ďalší vraj smerom k plotom skandujú: „Zabíjate nás.“ Alebo: „Otvorte brány, umierame tu.“ Dvadsaťtriročný študent zo sýrskeho Aleppa Mohamed sa oboril na slovinského policajta: „Zaobchádzate s nami ako so psami.“

    - Reklama -