Radikálni moslimovia v Bosne sa nevzdávajú. Umiernená forma islamu pre nich zrejme neprichádza do úvahy

    0
    Útoky v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny, v Sarajeve (Autor: SITA)

    Islamské spoločenstvo Bosny a Hercegoviny (IZ BiH), jediná oficiálna moslimská náboženská inštitúcia v krajine, nariadila všetkým odštiepeneckým obciam, aby do 1. marca ukončili svoju činnosť. Veriaci týchto skupín by mali vstúpiť do oficiálnych náboženských komunít, ktoré sa riadia umiernenou formou islamu, ktorá má v tejto balkánskej krajine tradičné zázemie. 

    Podľa tvrdení IZ BiH niektoré “ilegálne” spoločenstvá dokonca nabádajú svojich členov, aby vstúpili do radov extrémistickej organizácie Dáiš (tzv. Islamského štátu). Viacerí bosnianski islamskí radikáli už odišli bojovať do Sýrie. 

    Mnohé samozvané náboženské obce sa však odmietajú rozpustiť s tvrdením, že s džihádistami nemajú nič spoločné. Argumentujú pritom, že si vytvorili vlastné spoločenstvá preto, že tie oficiálne neboli dostatočne striktné, čo sa týka zákazu alkoholu a hazardných hier. Oficiálne štruktúry im ani nedovolili modliť sa v mešitách viac než päťkrát denne. 

    Desiatky moslimských obcí, ktoré pôsobia mimo oficiálnych štruktúr najmä vo vidieckych oblastiach Bosny, sa sformovali najmä v uplynulých rokoch. Stretáva sa v nich takmer 3000 veriacich, uviedla agentúra AP. 

    - Reklama -