Radikál podozrivý z plánovania útoku v Londýne bol priateľom známeho britského džihádistu. Spoločne boli s charitou na „výlete“ v Gaze

    0
    V blízkosti parlamentu neďaleko Westminsterského mosta napadol útočník nožom policajta (Autor: TASR)
    Dvadsaťsedemročný Mohammed Khalid Omar Ali, u ktorého polícia našla ruksak s tromi veľkými nožmi, je podozrivý z plánovania útoku na Downing Street (sídlo predsedu vlády) a sedí vo vyšetrovacej väzbe. Podľa informácií denníka The Telegraph odcestoval tento muž pred pár rokmi do pásma Gazy ako súčasť charitatívneho konvoja a nebol sám. Sprevádzal ho jeho kamarát Thomas Evans, neskôr prezývaný teroristami White Beast. 
     
    Obaja muži mali krátko po dvadsiatke, keď sa v roku 2010 vybrali na sedem týždňov do pásma Gazy spolu s charitatívnou organizáciou Road to Hope (Cesta k nádeji). Počas tohto dobrodružstva Aliho údajne nakrátko zajali, ale muži sa následne opäť stretli. 
     
    Podľa matky Thomasa Evansa, známeho pod teroristickou prezývkou White Beast, bol za radikalizáciou jej syna práve spomínaný „výlet“ do Gazy, počas ktorého sa mladíci na čas zasekli v Líbyi. 

    Šokujúce

    Práve po návrate domov sa podľa matky mimoriadne radikalizoval v interpretácii islamu. „Bol moslim (už keď odišiel), ale po návrate sa radikalizoval. Cítila som, že je to tak. Dozvedel sa o tom výlete prostredníctvom mešity, do ktorej chodil,“ prezradila. Bola to práve Evansova matka Sally, ktorá ho nahlásila na britskú políciu pre podozrenie z extrémizmu. 
     
    Thomasa Evansa zastrelili v roku 2015, keď v Keni bojoval po boku islamských militantov zo skupiny aš-Šabáb, napojenej na teroristickú organizáciu al-Káida. 
     
    To, že bol zadržiavaný mladík podozrivý z plánovaniu útoku na Downing Street na cestách po Líbyi a Gaze so zastreleným teroristom, je podľa Sally Evansovej šokujúce. „Musí to byť prešetrené. Som šokovaná, že boli obaja na tom istom výlete,“ uviedla matka zosnulého Thomasa Evansa. 
     
    Evansov kamarát Mohammed Khalid Omar Ali je vo väzbe pre podozrenie z útoku podľa antiteroristického zákona a pre držanie útočných zbraní. Polícia muža zatkla vo štvrtok popoludní vo vládnej štvrti Londýna na rohu Parliament Square a Parliament Street na základe spravodajských informácií. 
     
    Zatknutie 27-ročného Aliho prišlo len mesiac po útoku, ktorý spáchal Adrian Ajao, keď na Westminster Bridge zrazil štyroch ľudí a následne dobodal na smrť policajta. Útočníka, ktorý sympatizoval s džihádistami, pri útoku zastrelili. 
     
    - Reklama -