Radičová: Myslieť si, že kotlebovci vytvoria s ostatnými blok proti koalícii, je nezmysel

    0
    Iveta Radičová v relácii V Politike na TA3 (Autor: ReproFoto: TA3)

    Podobná situácia s rozhádanou opozíciou bola v čase, keď padla Radičovej vláda. Vtedy ju  Robert Fico opísal ako rozbitú a rozhádanú. V súčasnosti hovorí, že v NR SR opozícia šíri chaos a rozklad. Udialo sa viacero prípadov, keď na seba predstavitelia opozičných strán kydali hnoj, niektoré sa opakovali z minulosti. Napríklad hádka medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom o zmrazovaní platov poslancov.

    V tomto smere bývalá premiérka Iveta Radičová konštatuje, že o súčasnej opozícii kolujú dva mýty. Konkrétne ide o to, že musí byť homogénna, respektíve jednoliata a byť blokom proti koalícii. „Na opozičnej scéne máte predstaviteľov pravicového extrémizmu a s touto stranou odmieta spoluprácu ktorýkoľvek subjekt. Za to, že sa ocitli v opozícii, myslieť si, že vytvoria s ostatnými blok proti koalícii, je apriórny nezmysel,“ uviedla pre hnoline.sk.

    Škriepky vyvolalo aj hlasovanie o ústavných sudcoch. Poslanci za Sme rodina Borisa Kollára hlasovali za pozmeňujúci návrh Roberta Madeja (Smer), aby kandidát, ktorý získa 90 hlasov v NR SR, bol automaticky vymenovaný za ústavného sudcu a tým pádom by sa obišiel prezident. Za návrh boli aj kotlebovci, a tu vzniká podľa Radičovej kameň úrazu. Napriek tomu, že zákon napokon nepodporili, sa koalícia spájala s ĽSNS a tým popierala svoje programové vyhlásenie. „V programovom vyhlásení vlády je jasne napísané, že koalícia tohto typu vznikla, aby vytvorila bariéru proti šíreniu pravicového extrémizmu. Ak je otvorená podpore svojich vládnych krokov pravicovo extrémistickou stranou, popiera svoje programové vyhlásenie,“ kritizovala.

    Kiskov projekt

    Viacerí odborníci si myslia, že karta u voličov opozície sa obráti, ak prezident Andreja Kiska založí stranu. „Nestačí však, aby sa povedalo len jedno meno, ale mali by sme hovoriť o určitom tíme ľudí so schopnosťou meniť veci. Nie sme rok, dva či 10 po revolúcii a očakávania ľudí sú už niekde inde. Mnohokrát sa totiž už sklamali a nechcú dávať niekomu bianko šek,“ uviedol riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

    Existuje však aj možnosť, že sa Kiska spojí s novovzniknutými stranami Progresívne Slovensko a Spolu. „Určite to zamieša kartami a určite niektoré politické strany ako SaS, KDH či Sme rodina stratia z časti na svojich politických preferenciách,“ povedal politológ. 

    - Reklama -