RÓMOVIA: Dubovcová medializuje len policajné zásahy proti Rómom

    0
    Rómska osada (Autor: SITA)

    Podľa prezidenta Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít Ladislava Richtera je stanovisko verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej k aprílovému zásahu polície vo Vrbnici iba účelnou mediálnou správou. Ako Richter uviedol pre agentúru SITA, ombudsmanka rieši len medializované prípady policajných zásahov na Rómov, ako boli zásahy v Moldave nad Bodvou či v obci Vrbnica. ,,Vo svojej správe sama verejná ochrankyňa práv uvádza, že je omnoho viac policajných zásahov, ako sú tieto dva, o ktorých ani bližšie neinformovala a nemám ani informáciu o tom, že by ich riešila,“ povedal Richter.

    Medializované zásahy iba voči Rómom polarizujú spoločnosť

    Radu mimovládnych organizácií rómskych komunít zaráža aj to, že vyšetrovanie policajného zásahu vo Vrbnici ešte nie je ukončené, zatiaľ čo Dubovcová sa k prípadu verejne vyjadruje bez uvedenia názorov druhých strán. Richter považuje Dubovcovej stanovisko k zásahu v obci Vrbnica za predčasné, zdôrazňuje však potrebu dôkladného prešetrenia obdobných policajných zásahov v Slovenskej republike. ,,Súhlasím s riadnym vyšetrovaním každého incidentu, ktorý sa stane, či voči Rómom alebo iným občanom Slovenska. Účelové medializovanie zásahov iba voči Rómom podľa mňa prispieva k polarizácii spoločnosti, pričom potrebné je skôr zbližovanie a vzájomné rešpektovanie,“ dodal Richter.

    Počas policajného zásahu boli zranení viacerí Rómovia

    Počas policajného zásahu v obci Vrbnica boli podľa jej starostu Jaroslava Tokára zranení viacerí Rómovia. Obyvatelia obce tvrdia, že donucovacie prostriedky policajtov boli počas pátracej akcie neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doteraz svojím správaním do rozporu so zákonom. Polícia po zásahu tvrdila, že donucovacie prostriedky v prípade obyvateľov osady nepoužila, no lekárske záznamy či fotografie z miesta akcie hovoria o opaku.

    Zásah nebol nevyhnutný a nemal byť vykonaný

    Stanovisko Dubovcovej k zásahu polície proti Rómom, ktorý sa uskutočnil v apríli tohto roka v obci Vrbnica v Michalovskom okrese, je jednoznačný – tento policajný zásah nebol nevyhnutný a nemal byť ani vykonaný. Polícia podľa nej porušila základné práva a slobody 15 osôb. Ako Dubovcová uviedla vo svojom stanovisku, podľa policajných štatistík je tzv. pátracia akcia 100, ktorú polícia spravila aj vo Vrbnici, bežnou policajnou praxou, no nesmie ňou byť. Polícia môže takýto zásah vykonať len v určitých situáciách, no ani jedna v tomto prípade podľa ombudsmanky nenastala. „Nešlo ani o ochranu verejného či národného záujmu, ani o predchádzanie nepokojom či zločinnosti,“ vysvetlila Dubovcová. Vo svojich vyjadreniach polícia neuvádzala, že niektorý z takýchto záujmov ochraňovala. Polícia v rómskej osade pátrala po hľadaných osobách, no vtrhnúť do obydlia môže len vtedy, keď vie, že sa v ňom konkrétna osoba nachádza. „Polícia nevedela, kde sa hľadané osoby zdržiavajú, a to jej nedáva možnosť, aby na základe úvahy vnikla do obydlia,“ povedala s tým, že pri zásahu tak neboli splnené zákonné podmienky.

    Tlak médií prípadu škodí

    Z aprílového zásahu polície vo Vrbnici v Michalovskom okrese, pri ktorom boli podľa starostu obce zranení viacerí Rómovia, inšpekcia rezortu vnútra zatiaľ neobvinila žiadnu konkrétnu osobu. Vyšetrovateľ inšpekcie rezortu začal trestné stíhanie 9. apríla. Zatiaľ vypočuli 17 poškodených, troch svedkov ako aj policajtov. „Taktiež bolo vykonaných 16 prehliadok tela za účasti znalca, boli zabezpečené lekárske správy poškodených osôb a bolo vykonané znalecké skúmanie z odboru zdravotníctva,“ vysvetlila pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová. Rezort je tak toho názoru, že by mali nechať inšpekciu ministerstva pracovať bez tlaku médií alebo kohokoľvek iného a počkali si na výsledky vyšetrovania.

     

    - Reklama -