Putinove kroky predstavujú pre Erdogana nočnú moru. Čím ďalej, tým viac. Obsiahly rozbor, ktorý zaznel z nemeckého rozhlasu

    0
    Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Nejakú dobu sa zdalo, že Turecko si ako lokálna mocnosť na Blízkom východe presadí svoje plány. Kurdi budú slabnúť, sýrsky diktátor Asad padne a na severe Sýrie navyše vznikne na rozsiahlom území bezletová zóna. Rozhodnutia, ktoré vzišli z Kremľa, však tento plán v podstate sfúkli ako domček z karát. Na bezletovú zónu nad Sýriou môžu Turci zabudnúť. U sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa zdá, že sa vďaka pomoci z Iránu aj z Ruska udrží pri moci. A nedá sa vylúčiť, že Vladimir Putin koketuje aj s Kurdmi.

    „Ak niekto vie, ako oslabiť systém, ako ťahať za správne nitky a destabilizovať tým krajinu, potom je to Vladimir Putin,“ poznamenáva komentátor. Na Ukrajine svetu ukázal, že to dokáže. Ale bokom nezostáva ani Erdogan, keď riadi pevnou rukou Turecko. S ohľadom na to, akí blízki by si mohli Putin a Erdogan byť vzhľadom na svoj politický štýl, je ich stret do istej miery prekvapivý.

    NATO sa musí snažiť priviesť Erdogana k tomu, aby sa nesprával tak agresívne voči Kurdom. Strana kurdských pracujúcich (PKK) je vraj stále chápaná ako teroristická organizácia, ale možno sa už blíži deň, keď si drvivá väčšina Kurdov povie, že útoky Erdoganových síl na PKK predstavujú vlastne útoky proti všetkým Kurdom. Toho by sa mohol chopiť Putin a fakticky tak rozpútať vojnu, v ktorej by sa NATO muselo postaviť na stranu Turecka. Ide predsa o členský štát aliancie. „Erdoganova ruská nočná mora potom môže nadobudnúť nebezpečné rozmery,“ uzatvára komentátor úvahu varovaním.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -