Putinov zákaz letov z Ruska tvrdo zasiahol gruzínske letiská

    0
    Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z lietadla (Autor: TASR)

    Stalo sa tak po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na protesty v Tbilisi zakázal s platnosťou od 8. júla priame letecké spojenie medzi Ruskom a Gruzínskom.

    V utorok o tom informovala agentúra Ria Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie Tei Zakaradzeovej, zástupkyne generálneho manažéra spoločnosti TAV-Georgia, ktorá predmetné letiská spravuje.

    Podľa Zakaradzeovej predstavoval v septembri pokles počtu odbavených pasažierov na medzinárodnom letisku Šotu Rustaveliho v Tbilisi 17 percent a na medzinárodnom letisku Alexandra Kartveliho v Batumi 12 percent.

    “V auguste poklesol tok turistov na letisku v Batumi o 20 percent. Za posledných desať rokov ide o prvý prípad takéhoto prudkého poklesu,” dodala Zakaradzeová, ktorá zároveň vyjadrila nádej, že v roku 2020 sa situácia zlepší.

    Zákaz ruskej vlády týkajúci sa priamych letov medzi Ruskom a Gruzínskom vstúpil do platnosti 8. júla, pričom postihol tisícky cestujúcich.

    Ruský prezident Putin podpísal daný dekrét po júnových násilných protestoch v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi, ktoré vyvolala návšteva ruského poslanca v gruzínskom parlamente.

    - Reklama -