Putinov režim čaká v roku 2017 bankrot, preto chce dovtedy zničiť EÚ. Takto vysvetľuje utečeneckú krízu a vojnu v Sýrii miliardár Soros

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Prezident Putin je podľa Sorosa síce nadaný taktik, ale nie strategický mysliteľ. Práve ruský zásah v Sýrii, ktorý vyhnal desaťtisíce ľudí z domovov, je podľa neho chybou. „ Naozaj, jeho zásah bol strategickou hrubou chybou, lebo sa zaplietol do konfliktu s tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoganom, čo poškodilo záujmy oboch strán,“ vyjadril sa George Soros. A dodal, že Putin jednoducho zbadal príležitosť urýchliť rozpad EÚ a okamžite sa jej chopil.

    Svoj zámer vraj Putin zastiera tým, že hovorí o spolupráci proti spoločnému nepriateľovi – Islamskému štátu. Soros to porovnal s postupom Kremľa na Ukrajine, keď síce Putin mierové dohody z Minska podpísal, ale ich ustanovenia sa nedarí uplatňovať. Americký finančník nechápe, prečo predstavitelia EÚ a USA posudzujú ruského prezidenta za jeho slová a nie za jeho skutky.

    „Faktom je, že Putinovo Rusko a EÚ sú zapojené do pretekov s časom: Otázkou je, ktorý z nich sa zrúti ako prvý,“ vysvetľuje a vo svojom článku prechádza k ekonomickej kondícii Ruskej federácie.

    Rusko čoskoro zbankrotuje

    „Putinov režim bude v roku 2017 čeliť bankrotu, lebo dozreje čas na vyplatenie veľkej časti zahraničných pôžičiek,“ veští Soros. Podotkol, že ruský rozpočtový deficit v súčasnosti predstavuje sedem percent HDP a vláda ho bude musieť znížiť na tri percentá, aby sa zabránilo nekontrolovanej hyperinflácii. Ruskému fondu sociálneho zabezpečenia vraj dôjdu peniaze, čo bude mať negatívny vplyv na životnú úroveň ľudí a tým pádom aj klesne popularita Vladimira Putina.  
    „Najúčinnejší spôsob ako sa vyhnúť bankrotu Putinovho režimu, je umožniť, aby sa Európska únia rozpadla skôr,“ tvrdí Soros.

    EÚ sa rozpadá vo švíkoch

    EÚ, ktorá sa rozpadá vo švíkoch, nebude schopná udržať sankcie vyplývajúce z ruského vpádu do Ukrajiny. Podľa neho môže Rusko získať významný ekonomický prínos z rozdelenia Európy, a preto Putin starostlivo kombinuje ekonomické záujmy s podporou protieurópskych politických strán v Európe. Európska únia má navyše podľa Sorosa už v génoch zakódovaný jej rozpad, ktorý sa začal prejavovať vypuknutím globálnej krízy v roku 2008, následným zachraňovaním Grécka, čo európsku dvadsaťosmičku potom naučilo pretĺkať sa z jednej krízy do ďalšej. Ale dnes je EÚ konfrontovaná s piatimi alebo šiestimi krízami súčasne, čo už veru nemusí zvládnuť. Koniec koncov aj samotná nemecká kancelárka Merkelová pripustila, že migračná kríza má potenciál rozvrátiť európsky projekt.

    Hrozba Putinovho Ruska

    Soros navyše tvrdí, že keď je štát alebo združenie štátov „v smrteľnom nebezpečenstve, tak je pre ich predstaviteľov lepšie čeliť tvrdej realite než ju ignorovať“. Pretek o prežitie postaví EÚ proti Putinovmu Rusku. Islamský štát predstavuje hrozbu pre oboch aktérov, ale nemal by sa preceňovať. Dodal, že hoci sú zvyšujúce sa útoky džihádistických teroristov desivé, nie sú porovnateľné s hrozbou zo strany Ruska. „Hrozbu vychádzajúcu z Putinovho Ruska bude ťažké zvrátiť. Neschopnosť rozpoznať ju urobí túto úlohu ešte zložitejšou,“ ukončil svoj článok George Soros.

    V Rusku je Soros nežiaduca osoba

    Pripomeňme, že Rusko na sklonku minulého roka označilo za nežiaduce dve mimovládne organizácie amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa – Open Society Foundations a OIS Assistance Foundation. Oficiálnym vysvetlením ruského vedenia bolo, že ohrozujú ústavný poriadok krajiny a bezpečnosť štátu.

    Putin bojuje proti “finančnému teroristovi” Sorosovi. (Zdroj: YouTube.com)

    Ruskí politici vytýkajú Sorosovi nepriateľskú rétoriku a zasahovanie do záujmov krajiny. Obvinili ho okrem iného zo spolufinancovania masových protestov proti niekdajšiemu ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

    - Reklama -