Putinov muž v Prahe: Utečenci sú nástroj USA na zlomenie EÚ, polícia prehliada ich zločiny. Gorbačov je zradca

    Nikolaj Starikov, vplyvný ruský spisovateľ a politický analytik (Autor: Archív NS)

    Prednáška o úlohe Ruska vo svetovom politickom a ekonomickom dianí, ktorú viedol Starikov v preplnenom sále Ruského strediska vedy a kultúry v Prahe, budila nielen enormný záujem návštevníkov, ale aj určité emócie u protiruských aktivistov. Pred budovou organizácie v diplomatickej štvrti v Bubeneči sa objavila aj hŕstka demonštrantov z „Pražského Majdanu“. Asi osem ľudí držalo českú a ukrajinskú vlajku a obrovský transparent s nápisom Rusko – ruky preč od Ukrajiny.

    Starikov hovoril o Rusku a ruskej politike a paralelne s tým aj o Európe, respektíve EÚ. Napríklad porovnával klesajúcu podporu lídrov EÚ a stúpajúcu podporu Vladimira Putina. Pritom v Únii sa podľa jeho slov životná úroveň drží stále na rovnakej úrovni, zatiaľ čo Rusko zažíva ekonomické problémy.

    Nedlho po začiatku samotnej prednášky sa niektorí poslucháči snažili dosiahnuť, aby ruský hosť hovoril bez tlmočenia do češtiny, pretože vraj všetci rozumejú. Nielenže všetci nerozumeli, ale celý „spor“ uťal sám Starikov slovami, že sa nachádzajú v Českej republike a už len z úcty k tejto krajine trvá na tlmočení do češtiny.

    Prednáška vplyvného ruského mysliteľa mala dve roviny rozdelené podľa tém jeho dvoch kníh, ktoré so sebou doniesol. Išlo o publikácie Moc a Geopolitika. Keď hovoril o prvej knihe, porovnával, akým spôsobom (ne)funguje moc v EÚ a Rusku. „Zoberme si napríklad sankcie, o ktorých sa predpokladalo, že vyvolajú ekonomické problémy – a skutočne ich aj vyvolali. Sankcie zhoršili v mnohých ohľadoch spôsob života. Očakávali by sme, že sa to odrazí na popularite mocenských štruktúr alebo vedenia krajiny. Ale je to práve naopak, pretože hodnotenie ruského prezidenta rastie,“ konštatoval Starikov.

    A ako pre porovnanie vyzerá situácia v EÚ? „Na druhej strane vidíme, že v Európskej únii vládne dostatok, ceny sa nezmenili, obchody sú stále plné. Ale zmenil sa vzťah Európanov k inštitúcii EÚ a pohľad na ňu. Stačila jedna dlhá vleklá epizóda s utečencami a začali sa ozývať hlasy volajúce po obnovení štátnych hraníc, nutnosti ochrany týchto hraníc. Pritom sa nezmenili ekonomické podmienky, nezmenil sa blahobyt ľudí,“ pokračoval ruský spisovateľ a načrtol svoju predstavu, čím je daná popularita Vladimira Putina.

    „V svojej knihe som zaviedol niekoľko nových termínov. Jedným z nich je chémia moci. Ide o akúsi ideu danú lídrom alebo človekom stojacim na čele štátu. Keď to vztiahneme na prezidenta Putina, jeho popularita je daná tým, že háji ideu uchovania Ruskej federácie, jej nedeliteľnosti na časti a považuje za dôležitú otázku prosperity každého občana Ruska. S fenoménom popularity Vladimira Putina sa spája ešte jeden okamih. Po štátnom prevrate na Ukrajine dal jasne najavo na príklade obyvateľov Krymu, že ich nenechá napospas osudu a v núdzi a rovnakým spôsobom sa štát postará o každého občana Ruskej federácie,“ povedal Starikov.

    K tomu doplnil prirovnanie s Európou. „Ako analógiu si zase vezmime EÚ a takisto na jej príklade si rozoberme ,chémiu moci‘. Je tu akási budúcnosť obyvateľov EÚ, ktorí žili v pokoji a materiálnom dostatku a ich budúcnosť bola predvídateľná. Zdalo sa, že vojnové konflikty sú nemožné, pretože politika EÚ bola zhodná s politikou NATO, a zrazu ako blesk z čistého neba sa tu objavili milióny utečencov bez dokladov, nikto nepozná ich pôvod, nikto nevie, kto sú. Maximálne päť až desať percent z nich sú Sýrčania, zvyšok je zo severnej Afriky, Afganistanu a ďalších krajín. Zásadne sa zmenilo vnímanie budúcnosti v EÚ. Ako inak sa má zachovať Európan, keď bude s pochybnosťami a obavami púšťať von svoje dcéry a manželky? Kam sa podela celá tá stabilita a blahobyt prosperujúcej spoločnosti, keď sa destabilizovali základné hodnoty?“ pýta sa.

    „Sme svedkami toho, že sa zmenil nielen vzťah občanov Ruska k svojmu vedeniu, ale aj vzťah občanov EÚ k vedeniu inštitúcie. Ale z iného uhla pohľadu. Zatiaľ čo v Rusku popularita prezidenta rastie, v Európe je to naopak, popularita Únie klesá. Stačí sa pozrieť na hraničné priechody. Pohraničníci púšťajú bez dokumentov státisíce ľudí, pritom žiadna legislatíva sa nezmenila. Na druhej strane, ja som priletel do Prahy a musel získať vízum, na letisku absolvovať pomerne ponižujúcu procedúru vrátane snímania odtlačkov prstov. To je nepomer. Na jednej strane prechádzajú státisíce ľudí bez akejkoľvek kontroly a zastavenia, na druhej strane dosť prísne kontroly,“ porovnával Starikov.

    Ako je to podľa neho možné? „Takže, čo sa stalo? Neplatia azda zákony a politici to nevedia? Alebo keď to politici vedia, prečo nevymáhajú platnosť zákonov? Ako k tomu mohlo dôjsť, že sa prekračujú hranice v takom veľkom počte? Pohraničníci predsa nemohli len tak zo svojej vôle prestať kontrolovať hranice. Museli dostať nejaké pokyny. Vysvetlenie môže byť nasledujúce. Buď niečo nevieme my, alebo sa zbláznili politici aj pohraničníci,“ ponúkol vysvetlenie.

    Súčasný európsky prístup k migrantom ukázal na príklade jednej ruskej ženy žijúcej v Nemecku. „Na politikov už sa nedá spoľahnúť, polícia v Nemecku prehliada zločiny migrantov. Keď sa jedna žena vracala z obchodu k svojmu zaparkovanému autu, sedeli v ňom traja migranti. Povedala im, aby hneď z auta vystúpili, načo sa jej vysmiali. Tak zavolala políciu, ktorá, keď prišla, namiesto toho, aby migrantov dostala z auta, požiadala ženu, aby ich odviezla, kam potrebujú. Aby sa žena cítila bezpečne, polícia jej sľúbila, že ju bude svojím vozidlom sprevádzať. Tým to nekončí. V reakcii na to žena zavolala svojmu manželovi, ten zavolal strýkovi a ten zavolal svojmu kamarátovi. Prišli traja veľkí chlapi a vyhodili migrantov z auta,“ povedal a dodal ešte jeden podobný prípad Kazacha, ktorý pracuje v Nemecku ako vlakový sprievodca. Medzi jeho povinnosti vždy patrilo vybrať pasy pred hranicami a predložiť ich pohraničnej kontrole. Ten opísal situáciu takto: „V lete 2015 bolo toto pravidlo zrušené, zrejme preto, aby sa migranti mohli pohodlnejšie presúvať v rámci Európy. Otázka je, či je to náhodný postup alebo nie,“ zamýšľal sa Nikolaj Starikov.

    „Ako to dopadá, sme všetci videli v Kolíne na Silvestra. Pozrime sa však koncepčne na otázku, kto za to môže. Je očividné, že jednak polícia, jednak pohraničníci konajú na základe akýchsi pokynov alebo pravidiel. Prečo vlády podnikajú kroky, ktoré škodia? Prečo zo seba Angela Merkelová urobila politickú mŕtvolu, prečo sa rozhodla pochovať svoju kariéru? Nikto netuší, aké hriechy chce odčiniť. Zjavne niekto v tomto smere tlačí na európske vlády. Existuje jedno porekadlo: keď sa nezaujímaš o politiku, tak sa politika začne zaujímať o teba,“ dodal Starikov a prešiel k otázke geopolitiky.

    „Čo je to geopolitika? Boj o dominanciu, nerastné zdroje, o trhy, ceny, suroviny, ľudské zdroje. Keď niečo neovládaš ty, celkom určite to bude ovládať niekto iný,“ povedal a uviedol príklad, keď počas trvania Varšavskej zmluvy dané štáty kontrolovala Moskva, ale keď sa Sovietsky zväz rozpadol, nevznikli nejaké malé Švajčiarská, ale kontrola nad bývalými štátmi Varšavskej zmluvy sa len presunula inam. Michail Gorbačov podľa jeho slov bezplatne odovzdal sféry vplyvu svojim protivníkom; inými slovami, išlo o zradu.

    „USA nemôžu pripustiť žiadne silové centrá, žiadne silné štáty alebo spoločenstvá ako Rusko alebo Čína. Sem smeruje aj politika zameraná proti Rusku alebo Číne, či už ide o sankcie, démonizáciu týchto krajín alebo informačnú vojnu. Nechcem tým povedať, že USA nestoja o spojenectvo s Ruskom. Ony potrebujú Rusko či Európsku úniu ako spojenca, ale slabého spojenca, ktorý nie je schopný hrať svoje vlastné hry.

    Ako sa to prejavuje v praxi? „Spojené štáty vymysleli takú zložitú a veľmi účinnú logistickú operáciu, aby zlomili moc a autoritu EÚ – nasmerovali sem veľmi obratne milión a pol utečencov, ktorým Európa veľmi neľahko čelí,“ tvrdil Starikov. Recept na migračnú krízu je podľa neho jednoduchý: stačí dodržiavať zákony, a teda chrániť hranice.

    - Reklama -