Putinov exochrankár podal žalobu na Navaľného. Žiada odškodnenie milión rubľov

    0
    Na archívnej snímke vpravo Vladimir Putin a Viktor Zolotov (druhý zľava). (Autor: TASR)

    Zolotov žiada v rámci svojej žaloby od Navaľného odškodnenie milión rubľov (v prepočte zhruba 13.000 eur) ako obranu “svojej cti, dôstojnosti a profesionálnej reputácie”, uviedol pre agentúru AFP jeho právnik Šota Gorgadze. “Počas posledných dvoch mesiacov Navaľnyj zverejnil niekoľko internetových statusov vrátane videí, v ktorých obviňuje generála Zolotova z drancovania Národnej gardy,” doplnil Gorgadze.

    Zolotov vo videopríhovore všetky obvinenia odmietol 

    Zolotov prišiel začiatkom septembra s výzvou na súboj po tom, ako Navaľného Fond boja proti korupcii (FBK), ktorý zverejňuje svoje zistenia o korupcii v Rusku, v auguste na portáli YouTube zverejnil výsledky vyšetrovania sporných nákupov pre Národnú gardu. Zolotov vo videopríhovore všetky obvinenia odmietol a varoval Navaľného, aby sa nevyjadroval k otázkam, ktorým nerozumie a vyzval ho na duel.

    Navaľnyj označil v utorok žalobu za veľmi vtipnú

    Navaľnyj vo svojej augustovej videoreportáži na kanáli FBK spomenul meno Zolotova, že patrí k “zlodejíčkom”. FBK vtedy okrem iného informoval, že Národná garda kupuje mäso a mäsové výrobky od kombinátu, ktorý úmyselne zvyšuje nákupné ceny. Tomuto kombinátu šéfuje bývalý Zolotovov podriadený. Vďaka podobným zmluvám sa z Národnej gardy podľa FBK “stratilo” najmenej 29 miliónov dolárov. Navaľnyj označil v utorok žalobu za “veľmi vtipnú”.

    “Včera (pondelok) FSB potvrdila výsledky nášho vyšetrovania a uviedla, že zmluva o nákupe potravín Národnej gardy bola potenciálne predmetom korupcie. Dnes na mňa šéf Národnej gardy podal žalobu. Prečo nie voči FSB? Dobre, všetko to poviem pred súdom,” napísal na Twitteri 42-ročný Navaľnyj, ktorý je vzdelaním právnik a roky vyšetroval podozrenia z korupcie medzi vysokými predstaviteľmi krajiny. Agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá dodala, že v pondelok ruský federálny protimonopolný úrad dostal od FSB žiadosť o vyšetrenie možných pochybení v rámci programu nákupu potravín Národnej gardy.

    - Reklama -