Putin vracia, čo Gorbačov zrušil

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: TASR)

    K zavedeniu politickej propagandy v Červenej armáde došlo po boľševickom prevrate v roku 1918. Hlavná politická správa v armáde riadila propagandu a vlasteneckú osvetu. „Jej zrušenie, rovnako ako zákaz akejkoľvek politickej agitácie v armáde, bolo v auguste 1991 jedným z posledných príkazov sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova vo funkcii generálneho tajomníka komunistickej strany,“ uvádza server Lidovky.cz.

    V diskusii pod článkom sa medzi čitateľmi servera rozhoreli reakcie na prezidentský dekrét. Jeden z diskutujúcich vidí v kroku ruského prezidenta historické konotácie. „História sa opakuje. Putin ako bývalý šéf KGB, samozrejme, vie, že efektivite vymývania mozgov, najmä mládeže, sa vyrovnajú azda len ľudové súdy. Ale odhadujem, že podľa miestnej (G)RU úderky za to môžu opäť, len a, samozrejme, USA,“ uviedol.

    V Putinovom dekréte sa uvádza, že medzi hlavné funkcie orgánu bude patriť organizovanie vojensko-politickej činnosti v ozbrojených silách. Jeho cieľom bude ďalej dbať o morálno-psychologické zabezpečenie armády a na dodržiavanie poriadku, ako aj starať sa o vojnových veteránov. Okrem toho bude jeho úlohou zaistiť ideologickú pevnosť na zabezpečenie vlasteneckého vzťahu k obrane štátu.

    Generálplukovník Kartapolov nesie podľa medzinárodných vyšetrovateľov nepriamu zodpovednosť za tragédiu malajzijského lietadla nad Donbasom v lete 2014. Niekoľko mesiacov velil aj ruským jednotkám v Sýrii.

    Celý text nájdete na webe Lidovky.cz.

    - Reklama -