Putin v posolstve Trumpovi: Rusko a USA nesú zodpovednosť za svetovú bezpečnosť

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Putin v posolstve Trumpovi uviedol, že “Rusko a USA sú historicky zodpovedné za garantovanie svetovej bezpečnosti a stability a Moskva je za normalizovanie bilaterálnych vzťahov a rovnoprávny dialóg založený na vzájomnom rešpektovaní záujmov”.

    Rusko-americké vzťahy sú naďalej napäté, pričom predstavitelia Trumpovej vlády opakovane kritizujú Moskvu pre jej politiku predovšetkým na Ukrajine a v Sýrii.

    Ruský prezident tiež poslal novoročné posolstvá britskej kráľovnej Alžbete II. a premiérovi Borisovi Johnsonovi a vyjadril presvedčenie, že vzájomne prospešný rozvoj rusko-britských vzťahov prispeje k posilneniu medzinárodnej stability a bezpečnosti.

    Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom poznačila aféra novičok, keď začiatkom marca 2018 našli v anglickom meste Salisbury v bezvedomí bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

    Neskôr sa ukázalo, že obaja boli vystavení pôsobeniu bojovej nervovoparalytickej látky novičok. Británia z incidentu obvinila Rusko, ktoré však svoju vinu vytrvalo odmieta.

    - Reklama -