Putin v Maďarsku: Financovanie projektu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi je zabezpečené

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Som rád, že o vzájomných vzťahoch môžem hovoriť na pôde športového podujatia. Napriek ťažkostiam sa hospodárske procesy vyvíjajú dobre. Vlani sme zaznamenali deväťpercentný pokles vo vzájomnom obchode, v prvom polroku tohto roka však už rast dosiahol 27 percent, povedal Putin podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorú citoval maďarský spravodajský server Index.hu. 

    Ruský prezident s konštatoval, že ruské investície v Maďarsku dosiahli 1,5 miliardy dolárov (1,27 miliardy eur). Putin ubezpečil Orbána, že financovanie projektu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi je zabezpečené vo výške 12 miliárd dolárov (10,16 miliardy eur). Na budúci rok sa môžu už začať práce na mieste tohto projektu, dodal prezident Ruska.

    Proti Putinovej návšteve protestovali viaceré skupiny aktivistov a opozičných politikov. Bezpečnostná služba vyviedla zo športovej haly aktivistov strany Momentum, ktorí mali na sebe masky ruského prezidenta.

    Bývalý socialistický minister zahraničných vecí László Kovács v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV povedal, že Putin, ktorý v tomto roku rokoval v Budapešti už 1. februára, návštevami Maďarska chce demonštrovať, že má voľný vstup do Európy, pričom Orbán týmto vzťahom s Putinom môže provokovať Európsku úniu. Ich spoločným menovateľom je, že ani jeden z nich nie je vítaným hosťom v demokraticky zriadených krajinách, zdôraznil Kovács.

    - Reklama -