Putin už 16 rokov napĺňa plán a darí sa mu, varuje Garry Kasparov

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Putin má podľa Kasparova jasný cieľ, a tým je oslabiť Európsku úniu a Európu ako takú. V tom mu pomáhajú krajne pravicové strany a ľudia, ako je Donald Trump či bývalý starosta Londýna Boris Johnson, jeden z hlavných bojovníkov za Brexit.

    Jeho cieľ je oslabiť inštitúcie vrátane NATO a EÚ, ktoré by mohli stáť v ceste jeho novosovietskym ambíciám,“ píše Kasparov a dodáva, že Kremeľ ťažko niesol, keď si v Škótsku odhlasovali zotrvanie v EÚ. Putin vidí Európu ako nepriateľa a chce, aby jeho protivníci boli rozdelení, menší a slabší,“ vyvodil Kasparov.

    Putin podľa Kasparova tento svoj plán realizuje už posledných šestnásť rokov, počas ktorých je pri moci, a funguje mu dobre. Mal na svojej strane veľké osobnosti, ako napríklad Silvia Berlusconiho či Gerharda Schrödera, ktorý za Putinom však stále stojí aj vo svojej novej funkcii predsedu akcionárov plynovodu Nord Stream.

    Kasparov sa čuduje, že ruské propagandistické plátky“ Russia Today a Sputnik sú mnohými vnímané ako legitímne spravodajské zdroje“, čo sa Brexitu týka, a upozorňuje tiež na ich prílišnú náklonnosť voči Donaldovi Trumpovi. Putin vždy podporuje tie najviac rozdeľujúce elementy európskej politiky a dúfa, že sa mu to vráti v podobe zrušenia sankcií, ktoré EÚ uvalila na Rusko po invázii na Ukrajinu.

    Celý text TU.

    Ruský prezident sa pritom teší veľkej podpore protiimigračných strán, kvázifašistov a nie tak úplne kvázifašistov“, ktorí ho všetci vyhlasujú za dobrého vodcu aj napriek tomu, že si Putin praje potrestať Ukrajinu za to, že nasledovala sen pridať sa k EÚ, sen, ktorý niektorí ľudia v Británii chcú dobrovoľne opustiť.

    Brexit by len pomohol k osmeleniu deliacich síl a nenávisti, ktorá už je na vzostupe. Bol by darom pre skupiny teroru, ktoré sú už aktívne vnútri aj mimo európskych hraníc, darom pre ruského diktátora, ktorý sa tieto hranice snaží preraziť, a znížil by schopnosť Veľkej Británie a Európy sa týmto útokom brániť,“ povedal Kasparov a označil ho za krok späť pre svetový poriadok.

    Británia podľa Kasparova drží v Európskej únii určitý myšlienkový prúd, ktorý bráni ľuďom otvorene podporiť Kremeľ a obrátiť sa na Východ. Čo je jeden z dôvodov, prečo by tiež mala v EÚ zostať, a to aj napriek tomu, že Kasparov nemôže povedať, že by s byrokratickým aparátom EÚ úplne súhlasil. Napriek tomu je však byrokracia EÚ lepšia než diktatúra Kremľa.

    Ak si nie ste istí správnym postupom, mohli by ste sa pozrieť na to, čo chce Putin, a urobiť presný opak. Napríklad úplne zúfalo túži po tom, aby sa budúcim prezidentom Spojených štátov stal Donald Trump,“ dodal Kasparov a pripomenul, že stále stojí za to bojovať o európsky sen.

    - Reklama -