Putin si želá posilnenie vojenskej spolupráce s Tureckom

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom (Autor: TASR)

    Turecko trvá na tom, že od spornej zmluvy o nákupe ruského systému neodstúpi. Tento postoj Ankary znepokojuje spojencov Turecka v NATO, najmä Spojené štáty.

    Erdoganova návšteva Ruska, už tretia od začiatku tohto roka, podčiarkuje význam vzťahov medzi týmito dvoma krajinami, ktoré sú čím ďalej, tým bližšie, a tiež pripravenosť Turecka vzdorovať USA, uviedla agentúra AP.

    “Naše krajiny stoja pred vážnou úlohou posilniť spoluprácu v oblasti vojenského priemyslu,” uviedol Putin vo vyhlásení pre ruskú tlačovú agentúru TASS. Dodal, že v prvom rade je potrebné naplniť zmluvu o predaji systému protivzdušnej obrany S-400 do Turecka.

    Americké ministerstvo obrany minulý týždeň oznámilo pozastavenie amerických dodávok bojových stíhacích lietadiel F-35 a spoločných aktivít spojených s týmto programom, kým sa Ankara nezriekne svojho záväzku prevziať dodávku ruského systému protivzdušnej obrany.

    Erdogan minulý týždeň zdôraznil, že nákup S-400 je pre Turecko dôležitý a jeho realizácia sa má začať v júli tohto roka. Americký viceprezident Mike Pence naznačil, že naplnenie tohto kontraktu môže ohroziť postavenie Turecka v rámci NATO.

    Podľa zmluvy z roku 2017 by Turecko malo od Ruska kúpiť štyri batérie S-400 v hodnote viac ako 2,2 miliardy eur. Ankara sa na Moskvu so žiadosťou o nákup tohto systému obrátila po tom, ako nedokázala uzavrieť kontrakt so Spojenými štátmi na nákup amerického systému Patriot.

     

    - Reklama -