Putin si s Trumpom robí, čo chce. Hovorí mu, aký je úžasný, a hlava USA je potom ústretová, píšu exšéfovia tajných služieb

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Dvaja bývalí šéfovia amerických tajných služieb označili Donalda Trumpa za riziko pre Spojené štáty. Stalo sa to po tom, ako zrejme trochu neveriacky sledovali 45. prezidenta USA, ako si na summite v Ázii rozumie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a hovorí, že Putinovi verí, keď tvrdí, že Rusi americké prezidentské voľby neovplyvňovali.

    Trump neskôr svoje vyjadrenie miernil a doplnil, že Putin je presvedčený o tom, že hovorí pravdu, a chcel vraj len povedať, že berie do úvahy presvedčenie ruského prezidenta. On sám ako hlava USA však verí americkým tajným službám. Dvom bývalým šéfom tajných služieb však toto uistenie nestačilo.

    James Clapper a John Brennan okamžite pripomenuli, že si od Trumpa vyslúžili nálepku „politických hackerov“ za to, že nepochybujú o ruskom pokuse ovplyvniť americké prezidentské voľby. Čo by však mal urobiť Trump, aby nepredstavoval riziko pre národnú bezpečnosť? Mal vraj dať Putinovi najavo, že v Spojených štátoch dobre vedia, o čo sa Rusi pokúšali. Ak nič také z Trumpových úst nezaznelo, dal vraj Putinovi najavo, že mu to prejde.

    Podobne ústretovo by sa mohol Trump správať aj k iným zahraničným štátnikom, ktorí budú masírovať prezidentovo ego, varoval ďalej Brennan pred Trumpovým slabým miestom. Clapper dal Brennanovi za pravdu. Ak Číňania a Rusi rozvinú pred Trumpom dosť červených kobercov a budú ho dostatočne vychvaľovať, Trump by im mohol vychádzať v ústrety viac, než by bolo pre Spojené štáty zdravé.

    Trump však nevidí nič zlé na rozvíjaní dobrých vzťahov s Ruskom, pretože Spojené štáty Rusko potrebujú na vyriešenie situácie v Sýrii, na Ukrajine, ako aj v Severnej Kórei.

     

     

    Zdroj: Twitter/Donald J. Trump

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -