Putin sem, Putin tam, Putin chce Brexit, vraví sa. Tak sme pozreli ruské plátky a výsledok prekvapí

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Zatiaľ sa téme Brexitu venoval už na konci mája rozsiahlejšie článok novín Moskovskyj komsomolec (MK), v ktorom autor predstavil referendum ako príznak rastúceho euroskepticizmu v EÚ. Úspech Norberta Hofera v rakúskych voľbách uviedol ako jeho ďalší prejav.

    Článok cituje prognózu ruského experta Alexandra Tevdoja-Burmuliho, ktorý sa domnieva, že referendum sa skončí dobre pre EÚ, a to s miernym náskokom, a síce aj vďaka silnej proeurópskej kampani. „Európska únia sa však nachádza v existenciálnej kríze. Je to migračná kríza a pomaly končiaca kríza eurozóny, hoci v nej Británia nie je členom… Okrem toho Európska únia dostala nové povinnosti vrátane tých zahraničnopolitických, ktoré nie sú všetkým krajinám blízke. Preto si euroskeptici myslia, že košeľa je bližšia ako kabát a je lepšie sa venovať domácim problémom…,“ opísal situáciu EÚ Tevdoj-Burmuli z Moskovskej štátnej univerzity pre medzinárodné vzťahy. Ako doplnil, Britániu je potrebné vidieť ako jednu z krajín, ktoré sa k EÚ vždy stavali skôr chladne. Brexit nebude podľa neho riešením problémov, ale skôr nové problémy vytvorí. Napríklad tie spojené s odchodom zo spoločného trhu EÚ.

    Stávka na voľný obchod

    Expert z Ruskej akadémie vied Sergej Utkin MK povedal, že britskí euroskeptici sa domnievajú, že krajina bude môcť vytvárať svoju vlastnú politiku voľného obchodu s inými krajinami aj bez EÚ. V tomto prípade sa často spomína ako príklad pre Britániu Južná Kórea, ktorá ide touto cestou. „Totiž euroskeptici veria, že sa Veľká Británia po odchode z EÚ nestane viac uzavretá, ale naopak, získa veľkú slobodu tým, že sa oslobodí od tlaku reguláciou zo strany Bruselu,“ zhŕňa Utkin. Podľa jeho hodnotenia ide o pohodlnú populistickú rétoriku, ktorá si svojou kritikou Bruselu ale ľahko nachádza poslucháča.

    Tevdoj-Burmuli potom ešte dodal, že dôsledky pre Britániu ako krajinu by v prípade toho, že by Brexit našiel podporu, boli citeľné. „Je možné, že by Škótsko oznámilo druhé referendum o odchode zo sústavy Veľkej Británie a možno, že by ho Škóti odhlasovali a potom vstúpili do EÚ sami. Ale či budeme hovoriť o odchode Škótska z EÚ, tak to bude mať zvlášť následky pre EÚ. Môže vzniknúť dominový efekt…“ Tevdoj-Burmuli tým upozornil na ďalšie možnosti regionálneho etnonacionalismu a uviedol príklady Španielska, Belgicka a Francúzska.

    Ruský odborník na európsku integráciu Sergej Utkin upozornil ešte na jeden rozmer, ktorým je členstvo Británie v takzvanej európskej ekonomickej zóne, kde sú krajiny ako Nórsko alebo Švajčiarsko bez členstva v EÚ. Podľa Utkina tu vzniká problém: pravidlá fungovania zóny totiž určuje Brusel a iné krajiny sa mu prispôsobujú. Londýn by sa tak musel adaptovať na pravidlá, o ktorých nemôže rozhodovať.

    Brexit je pre Rusko absolútne nevýhodný

    Podľa hodnotenia Tevdoja-Burmuliho je Brexit pre Rusko absolútne nevýhodný. Ako povedal: „Rusko má záujem na stabilnej Európskej únii, aj keď u niektorých našich spoluobčanov vznikajú ilúzie, že je pre nás pohodlnejšie rokovať s rozdrobenou EÚ, s rôznymi samostatnými krajinami. Ale máme až príliš veľa skúseností s rokovaním s jednotlivými krajinami. Samozrejme, že konsolidovaná pozícia EÚ je pre nás z pohľadu ekonomiky, politiky, a dokonca aj v dnešnej kríze výhodnejšia. „V prípade Brexitu dôjde k turbulenciám, ktoré podľa neho Rusko ale rovnako využiť nemôže, ba naopak pre nich budú predstavovať možnosť strát. Upozornil, že je to práve Británia, ktorá brzdí v EÚ vznik vlastnej európskej armády, čo je výhodné pre Rusko. „Je pre nás lepšie radovať sa z toho, že Británia zostane v EÚ,“ povedal ďalej.

    Videokomentár na webe Vest sa predovšetkým venoval súčasným hospodárskym dôsledkom Brexitu v „predvečer“ hlasovania. Na to podľa komentátora Nikolaja Korženevského posledné dva týždne reagujú s rastúcou nervozitou finančné trhy. Na vine je nejasná pozícia Veľkej Británie vo vzťahu k EÚ, ktorú referendum prináša, a tiež niektoré výskumy verejnej mienky, ktoré ukazujú na nárast odporcov členstva. Nikolaj Korženevskij v komentári sledoval súčasnú reakciu v oblasti finančného trhu, dlhopisov a ďalších položiek s tým, že negatívne dôsledky Brexitu nie je možné úplne podceňovať (aj keď tiež nie celkom dramatizovať) vzhľadom na postavenie Londýna ako jedného z finančných centier sveta.

    Rozkol v Británii

    Azda najväčší priestor Brexitu dáva ruská globálna spravodajská televízia Russia Today, kde teraz vysielajú cyklus Our Daily Brexit, v ktorom skôr spravodajsky monitoruje celú kampaň. V ruskom vydaní sa RT Brexitu venovala v rozsiahlejšej analýze už v máji tohto roka. Analýza si všíma historické problémy s členstvom Británie v EÚ už od čias M. Thatcherovej, ale tiež upozorňuje na súčasný stav vzťahov, keď sa Británia cíti izolovaná vo vzťahu k francúzsko-nemeckej aliancii, ktorá je srdcom EÚ.

    Text si hlavne všíma vnútorný politický rozkol, ktorý v Británii vznikol okolo celej otázky. Píše tiež, že odchod z EÚ má podporu značnej časti britských podnikateľských kruhov, ktoré ho už v otvorenom liste podporili. Debata ale tiež rozdelila samotných britských konzervatívcov, píše ďalej RT a pripomína úlohu charizmatického konzervatívneho starostu Londýna Borisa Johnsona, ktorý Brexit otvorene podporuje. Premiér Cameron sa pritom ocitá na inej strane debaty. Pokiaľ ale zvíťazí proeurópska strana, dá sa očakávať prehlbovanie konfliktu v Konzervatívnej strane.

    Konečne analýza upozorňuje na zložitú situáciu labouristov, ktorí sa ocitajú medzi dvoma mlynskými kolesami. Podpora členstva EÚ so sebou nesie totiž problémy, ako je dohoda TTIP a jej dôsledky, hlavne sociálne, pre Veľkú Britániu. Labouristi vlažne podporujú možnosť zostať. Za úplne protieurópsku stranu, ktorá Brexit presadzuje, článok označuje stranu UKIP. Tá sa, ako píše, snaží byť konzervatívnejšia než samotní konzervatívci. Analýza RT si tiež všimla možné negatívne dôsledky Brexitu pre jednotu Veľkej Británie vo vzťahu ku Škótsku a Severnému Írsku.

    Autor: Veronika Sušová-Salminen

    - Reklama -