Putin sa vyhráža NATO. Ešte raz, Rusko bude nútené “tak či onak” reagovať

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Putin avizoval, že Rusko využije všetky dostupné prostriedky, aby zaručilo bezpečnosť letov ruských lietadiel podieľajúcich sa na vojenských operáciách v Sýrii. Uviedol, že doterajšie opatrenia prijaté v Sýrii boli vyhodnotené ako nedostačujúce, a preto na ruskú vojenskú základňu v Sýrii prepravia komplex protilietadlovej obrany S-300.

    Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že v súvislosti s utorkovým incidentom Rusko prijalo odvetné opatrenia: jedným z nich je aj vyslanie moderného systému protilietadlovej obrany S-400 na základňu v sýrskej provincii Lázikíja.
    Putin i Šojgu dnes nezávisle od seba potvrdili, že zostrelenie stíhacieho bombardéra Su-24 raketou vypálenou z tureckej stíhačky F-16 prežil jeden z dvoch členov posádky – navigátor.

    Šojgu vysvetlil, že po incidente sa začala 12 hodín trvajúca záchranná operácia ruskej rozviedky a sýrskej armády, ktorej vojaci navigátora vypátrali a dopravili na ruskú základňu. “Je živý a zdravý,” dodal Šojgu. Poznamenal, že operácia bola riskantná a skončila sa dnes krátko po polnoci SEČ.
    Druhý člen posádky ruského lietadla zahynul. Podľa ruského ministerstva obrany naňho strieľali zo zeme, informovala agentúra RIA Novosti.

    Ako RIA spresnila, vrtuľník Mi-8, ktorý po zostrelení bombardéra letel na záchrannú a vyhľadávaciu operáciu, zostrelili militanti ovládajúci tú časť územia Sýrie, kde Su-24 po zásahu raketou havarovalo. Pri útoku na vrtuľník prišiel o život jeden ruský výsadkár. Ostatných členov posádky evakuovali na ruskú základňu v Lázikíji.

    V súvislosti s incidentom s ruským bombardérom v sýrsko-tureckom pohraničí Rusko zatiaľ nesťahuje svojho veľvyslanca v Turecku, ale tureckému veľvyslancovi v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo rozhodný protest.

    - Reklama -