Putin sa v Kremli stretol so srbským prezidentom Vučičom

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Rozhovory sa konajú v čase zvýšeného napätia ohľadom otázky Kosova. Vučič pred svojou cestou do Moskvy vyhlásil, že hodlá s Putinom rokovať o situácii v Kosove a požiadať ho o podporu, uviedla tlačová agentúra TASS.

    Vučič, ktorý pricestoval do Moskvy už v pondelok, svoj zámer rokovať s Putinom oznámil minulú sobotu v reakcii na prítomnosť približne 60 príslušníkov kosovského policajného útvaru osobitného určenia na severe Kosova, kde zabezpečovali krátku návštevu kosovského prezidenta Hashima Thaciho na hrádzi jazera Gazivode.

    Vučič v súvislosti s tým uviedol v sobotu armádu do stavu najvyššej bojovej pohotovosti. Minister vnútra Nebojša Stefanovič urobil to isté v prípade srbskej polície.

    Na otázku novinárov, či bude – podobne ako svojho času sýrsky prezident Bašár Asad – žiadať Rusko a vojenskú pomoc, Vučič v sobotu odpovedal, že urobí všetko pre to, aby v regióne zachoval mier. “Som si istý, že od Putina dostaneme podporu tak ako v predchádzajúcom období,” citoval Vučiča spravodajský portál Balkaninsight.com.

    Vučič po rozhovore s Putinom zdôraznil, že Srbsko nechce byť súčasťou NATO, chce však zostať vojensky neutrálne. “Putinovi som povedal, že máme dobré vzťahy so všetkými vojenskými alianciami vrátane NATO. Srbsko sa ale neusiluje o vstup doň, a ani to neplánuje. Srbsko si chce brániť svoju vojenskú neutralitu, a to je dôvod, prečo sa usilujeme o posilnenie našej armády. Musíme byť schopní odraziť akýkoľvek útok na našu krajinu,” vyhlásil Vučič.

    Vučič po stretnutí s Putinom vyhlásil pre novinárov, že je s výsledkom rokovania spokojný. “Dostali sme všetko, čo sme hľadali. Zhodli sme sa na každej záležitosti,” povedal srbský prezident pre TASS s tým, že detaily nemôže zverejniť.

    Vučič podľa vlastných slov poďakoval Putinovi za podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti Srbska, čo je pre Belehrad veľmi dôležité. Vučič zároveň vyzdvihol spoluprácu oboch krajín na medzinárodnej scéne a vyjadril nádej, že Srbsko bude s Ruskom naďalej posilňovať kooperáciu v ekonomickej oblasti.

    Srbský prezident na záver stretnutia pozval Putina na návštevu svojej vlasti, ktorá by sa mala uskutočniť ešte tento rok a podľa neho by to bola pre srbský ľud veľká česť.

     

    - Reklama -