Putin reagoval na Zemana. Toto mu odkázal

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Český spravodajský server Novinky.cz v piatok uviedol, že Zeman zvažuje, že zruší návštevu Moskvy, kde sa má v máji 2020 zúčastniť na oslavách 75. výročia konca druhej svetovej vojny.

    Zemanovi prekáža ruská kritika nedávneho rozhodnutia českého Senátu zaviesť deň pamiatky obetí invázie z augusta 1968.

    Horná komora Parlamentu ČR 4. decembra rozhodla, že do zoznamu významných dní krajiny bude zaradený 21. august ako Deň pamiatky obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968 a následnej okupácie vtedajšieho Československa.

    Zeman príslušnú novelu zákona podpísal v polovici decembra.

    Ruský rezort diplomacie sa voči tomuto kroku ostro ohradil, pričom obvinil Prahu z účelových a politicky motivovaných snáh o otváranie minulosti a z porušenia ustanovení česko-ruskej zmluvy o priateľstve a spolupráci.

    “Je to absolútna drzosť,” komentoval výroky ruského ministerstva  Zeman v rozhovore pre server Parlamentní listy.

    Ďalej pokračoval: “Pred časom som prijal pozvanie (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na oslavu 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne a teraz premýšľam o tom, že tam vôbec nepôjdem, alebo – čo asi urobím skôr – že tam pôjdem a poviem Rusom: 'Čo keby ste obrátili list?',” povedal český prezident.

    Proti ruským výrokom týkajúcim sa dňa pamiatky obetí invázie sa už predtým ohradili aj český premiér Andrej Babiš a šéf diplomacie Tomáš Petříček, ktorí v tejto súvislosti hovorili o zasahovaní do vnútorných záležitostí Česka.

    Český Ústav pre štúdium totalitných režimov (ÚSTR) spočítal, že do konca roku 1968 si okupácia vtedajšej ČSSR vojskami piatich krajín Varšavskej zmluvy vyžiadala 197 mŕtvych a približne 500 ťažko zranených.

    - Reklama -