Putin prijal demisie šéfov piatich regiónov a vymenoval nových

    0
    Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu o stave krajiny v Moskve 20. februára 2019. (Autor: TASR)

    Politológovia sa domnievajú, že regionálne voľby, ktoré sa v Rusku budú konať v septembri tohto roku, budú pod vplyvom rastúcej sociálnej nespokojnosti a pre vládnu stranu Jednotné Rusko budú náročnejšie ako obvykle. Navyše “federálne centrum nechce, aby regióny boli silnejšie a formovali si vlastný politický názor”, uviedol podľa AP ruský politický analytik Alexandr Kiňov.

    Podľa Kiňova majú zmeny na vedúcich postoch v regiónoch za cieľ aj predísť volebnej porážke. Analytik vysvetlil, že “je ľahšie vymenovať nového gubernátora ako rehabilitovať starého so zlou povesťou”. Poukázal aj na to, že väčšina nových gubernátorov sú technokrati lojálni Moskve, ktorí “nikdy nežili v pridelenom regióne”.

    Analytik Alexej Makarkin podľa agentúry AFP pripomenul, že k podobným zmenám dochádza v Rusku každú jar pred jesennými voľbami. Kiňov však upozornil na skutočnosť, že miera rotácií vo vedení regiónov sa zvýšila. Uviedol, že Moskva za posledné tri roky vymenila 49 gubernátorov. “Toto sa v Rusku za posledných 20 rokoch nedialo,” poznamenal.

    Priame voľby gubernátorov v Rusku zrušili v roku 2005, ale v apríli 2012 ich obnovili. Išlo o ústupok mimoparlamentnej opozícii po rozsiahlych protestoch voči Putinovi, ktoré krajinu zachvátili v roku 2011 po podozreniach z machinácií počas parlamentných volieb.

    - Reklama -