Putin podpísal výnos uľahčujúci udelenie občianstva ďalším Ukrajincom

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Na základe výnosu môžu dostať ruské občianstvo zrýchlene viaceré kategórie občanov Ukrajiny vrátane tých, ktorí už majú povolenie na pobyt v Rusku.

    Skrátená procedúra sa týka aj ukrajinských občanov, ktorí nemajú občianstvo iných štátov, ktorí sa narodili a majú trvalý pobyt na území Krymskej republiky a mesta Sevastopol, ako aj tých, ktorí zo zmienených území odišli pred 18. marcom 2014, a tiež ich detí vrátane adoptovaných detí, manželov a manželiek a rodičov.

    Kyjev už minulý týždeň pobúril Putinov výnos o zrýchlenom vydávaní ruských pasov pre obyvateľov odštiepeneckých republík na východe Ukrajiny. Ruský líder neskôr vyhlásil, že Kremeľ zvažuje možnosť rozšírenia takéhoto zjednodušeného postupu pre získanie ruských pasov pre všetkých občanov Ukrajiny.

    Novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ponuku ruského prezidenta na vydanie ruských pasov Ukrajincom odmietol a namiesto toho sľúbil, že ponúkne ukrajinské občianstvo Rusom, ktorí “trpia” pod vládou Kremľa.

    Putin tento pondelok následne vyhlásil, že Rusi a Ukrajinci by ako spriaznené národy mohli mať spoločné pasy.

    “Ak (Kyjev) dá občianstvo Rusom na Ukrajine a my urobíme to isté pre Ukrajincov v Rusku, tak potom rýchlo prídeme k spoločnému štandardu a želanému cieľu. Mali by sme spoločné občianstvo,” povedal pre portál Life.ru.

    - Reklama -