Putin ničí EÚ chaosom. Jeho ľudia vedia škodiť, povedal v ČT známy historik

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Ruský prezident Vladimir Putin sa vraj nechystá rozpútať plnohodnotnú vojnu, ako to v minulosti urobil Saddám Husajn, Adolf Hitler či nemecký cisár Viliam II., ktorý sa podieľal na rozpútaní prvej svetovej vojny. Podľa historika Yuriho Felshtinského Putin stavil na inú kartu. Stavil na šírenie chaosu vo svete. Využíva na to okrem iného aj ruské tajné služby, ktoré prežili pád Sovietskeho zväzu.

    „Ich ľudia sú cvičení, aby ničili a škodili. Keďže za ich zločiny nenasleduje žiadny trest a keďže je oveľa lacnejšie zničiť Západ nekonvenčnou vojnou ako vojnou konvenčnou, čelíme reťazcu rôznych taktík, ktorých strategickým cieľom je vytvoriť chaos, zničiť Európsku úniu a oslabiť NATO,“ poznamenal historik v relácii Horizont ČT24.

    „Preto tiež vidíme veci ako ruskú inváziu do Gruzínska v roku 2008 a ruskú inváziu na Ukrajinu v roku 2014. Získate ďalšie územie na Kryme a vytvoríte situáciu, keď zabránite, aby sa napríklad niektoré krajiny pripojili k NATO. To isté sa malo uskutočniť v Čiernej Hore, pretože cieľom bolo zabrániť, aby sa pripojila k NATO. To, že sa niektorým ďalším štátom, ako sú napríklad baltské štáty, podarilo včas vstúpiť do NATO, je jediný dôvod, prečo sa teraz cítia viac-menej bezpečne. Ľudia už dnes nie sú ochotní umierať za slobodu,“ povzdychol si hosť verejnoprávnej televízie.

    Vzhľadom na to, že dnes je podstatne jednoduchšie cestovať po svete, ako to bolo za studenej vojny, ruskí agenti vraj majú ľahšiu prácu. Pricestujú do EÚ a vďaka schengenu sa po nej voľne pohybujú. Až do roku 2014 to mali ruskí agenti jednoduchšie o to, že sa Západ snažil pozerať na Rusko ako na partnera, s ktorým je nutné udržiavať kontakty. Vpád ruských vojakov na ukrajinský polostrov Krym však pohľad Západu na Rusko zmenil.

    „Myslím si, že vstupujeme do veľmi ťažkého a nebezpečného obdobia, lebo Putin úprimne verí, že s ním Západ nič nezmôže. Samozrejme, sú tu nejaké sankcie, ale tie sankcie sú veľmi mäkké a zanedbateľné. Putin sa vďaka jadrovým zbraniam cíti veľmi istý a bezpečný. A je to svojím spôsobom pravda. Nie je toho toľko, čo by sme mohli urobiť. Ledaže by skutočne pocítil trest, ale otázka je, ako potrestať krajinu, ktorá nedodržiava pravidlá. Ruské príslovie hovorí, že si vážime len toho, koho sa bojíme. A Putin je presvedčený, že Západ si ho bude ctiť iba vtedy, ak sa ho bude báť. My vždy nasledujeme krok za ním a ešte sa len učíme nebáť sa ho,“ konštatoval historik.

    Felshtinského slová o tom, že Putin chce zničiť EÚ a oslabiť NATO a že sa ešte len učíme nebáť sa ruského prezidenta, zaujali podplukovníka Otakara Foltýna, ktorý ich citoval na sociálnej sieti Facebook.

    V diskusii pod príspevkom doplnil, že Putinova taktika zrejme mnohých Rusov oslovuje, inak by doma nemal takú veľkú podporu.

    Zdroj: Facebook/Otakar Foltýn

    Celý rozhovor nájdete na webe ČT.

     

    - Reklama -